Антивегетариански текст

Антивегетариански текст

Спокойно, няма да хейтим въздържащите се от консумация на месо. Няма и да ги възхваляваме. Всеки да прави каквото си поиска. Но пък имаме правото и желанието да ти дадем някои съвети за качественото приготовление на хубаво месо на барбекю. Което си е съвсем мъжко занимание, така че трябва да си спец. Чети надолу.



Извади месото от хладилника поне 15 минути предварително. Добре е да достигне стайна температура. Майсторите твърдят, че така изпичането ще бъде по-равномерно и се запазвал вкуса на месото, което иначе се прецаквало с мятането на полузамразена пържола на огъня. Важи също за пилешко и риба.



Телешкият стек е майсторлък и цяла философия, затова е добре да знаеш малко повече за него. Като цяло телешкото месо образува слоеве мазнина между самите мускулни влакна. Това се нарича "мрамориране" и придава по-добър вкус и крехкост на телешкото. Мраморирането започва приблизително между 16- и 18-месечна възраст и ако е налице, показва, че животното е гледано добре. Ако обаче има дебел слой мазнини между мускулните влакна, вероятно животното е старо или отглеждано с много зърно и изкуствени фуражи. Мазнината от мраморирането е лека и бързо се стопява, което предполага наистина отлични вкусови качества. Ако разполагаш с точно такъв стек, специалистите твърдят, че идеалната му дебелина трябва да е между 3 и 6 см., като по-дебебеият стек е избор обикновено на хората, които го предпочитат по-суров отвътре.



Ако ще печеш наденици, задуши ги първо в тенджера, касерола или тиган с капак - това ще запази сочността им дори след опичането.



На всички е ясно, че почти всяка риба се комбинира идеално с лимон. Можеш да ги ползваш и при сервирането, но ето още една идея: сложи на грила резени лимон и върху тях постави рибите (рибното филе) - така месото ще остане свежо, а и няма да залепне.



Зеленчуците са идеална гарнитура към месото, особено след като минат и те през барбекюто. Разбира се, чушки, моркови и гъби имат нужда от кратка термична обработка, докато картофите (дори на тънки резени) си искат повече време.



Царевицата е перфектен избор за добавка към почти всяко месо. Накисни я за 15 минути в хладка вода и едва тогава я метни на огъня. Така ще остане по-сочна и вкусна.



Лесен начин да почистиш барбекюто след употреба: докато е още стабилно нагрято, поставяш алуминиево фолио за няколко инути, поизгорелите остатъци полепват по него и когато поизстине, почистваш с него внимателно "ребрата" на скарата. Това значително ще улесни по-сериозното почистване после.

Следвай ни:

Още от Булевард

Виж всички