Желязната дисциплина в Барса - ето защо отборът е №1 в света

Желязната дисциплина в Барса - ето защо отборът е №1 в света

Каталунският вестник Sport публикува детайли от дисциплинарния правилник в отбора на Барселона, касаещ глобите за закъснения, които биват налагани на футболистите при провинения от тяхната страна. Те са разделени основно на две - за закъснения за тренировка и такива за мачове.

Ако някой от играчите на Луис Енрике пристигне по-късно от определеното за занимание, той ще плати 200 евро. Това важи за първия път. При второ закъснение за тренировка, глобата скача на 400 евро, а при всяко следващо сумата се умножава по две - 800, 1600, 3200 и т.н.

По принцип състезателите са задължени да бъдат на базата един час преди началото на заниманието - т.е. ако тренировката е насрочена за 11,00 часа, а даден играч пристигне в 10,01 часа, то той ще бъде санкциониран.

Ситуацията е сходна и по отношение на мачовете, като тя се прилага само за домакинствата, тъй като тогава футболистите не са на лагер, а си спят под домовете. Ако примерно Барса има двубой от 20,30 часа, футболистите трябва да са на "Камп Ноу" най-късно в 19,00 часа. Минута закъснение и следва глоба. Но тук финансовите параметри са по-солени от тези за тренировка. Първото закъснение за среща "струва" 400 евро, но при втория случай няма удвояване, както е при тренировките, а направо умножаване по четири - 1600 евро.

Логичният въпрос е кой е най-голямата издънка сред настоящите футболисти по отношения на закъсненията и без конкуренция на върха е Жерард Пике. Само от началото на този сезон защитникът вече е натрупал глоби за 6200 евро. Всеки може да сметне какво го очаква при всяка следващо нарушение на правилника. Втори е Неймар с 1200 евро, следван от Адриано с 1000 евро и Арда Туран с 600 евро.

Когато събрана от глоби суми надхвърли 10 000 евро, капитаните на отбора и треньорът решават какво да правят с нея. Обикновено тя отива за вечери или друг вид почерпки. Въпросните капитани, които по ред на ранг са Андрес Иниеста, Лионел Меси, Серхио Бускетс и Хавиер Масчерано, защитават напълно реномето си на пълни професионалисти, като нямат нито една глоба до момента.

Още от Футбол свят

Виж всички