Всеки мъж трябва да умее да готви все нещо. Знаем го от опит, защото преди се налагаше да караме само на fast food. Сега не сме станали наследници на Манчев и Шишков, но все нещо умеем. Няма да ти споделяме рецепти - всичко можеш да намериш из нета. Но пък не е лошо да имаш няколко идеи с какво да започнеш.
Яйца
Тук трябва отдавна да си специалист. Бъркани яйца, на очи, по панагюрски, омлет - правят се лесно бързо, експериментираш с подправките, слагаш някакви зеленчуци и си готов. А варените са дори по-лесен и спешен вариант.
Месо на тиган
Месото можеш да го направиш с яйцата, след тях или пък съвсем отделно. Ако искаш свинска пържола, не пропускай да я начукаш здраво с един чук и то не просто да удряш, а движението да е леко настрани по продължение на жилите на месото. Не забравяй и да накиснеш всякакво месо - пържоли, жулиени, средни късове - в марината от някакъв алкохол и подправки (подходящи са бялото вино, бърбънът, бирата и каквото там си решиш без домашна ракия, де). Ако е нещо от кайма (кемабчета, кюфтета), не прекалявай с мазнината и не забравяй в кюфтетата да сложиш лук, малко хляб и да ги оваляш в брашно, преди да започнеш.
Скара
Пържоли, плескавици, кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици - слагаш и печеш. Намажи предварително скарата/барбекюто с мазнина съвсем леко и загрей предварително.
Спагети и всякаква паста
Тук е по-сложно, но просто следвай инструкциите на опаковката. А, да - ако пастата е хубава, да знаеш, че ако я вариш по часовник, колкото е указано, ще е леко жилава, но така я предпочитат в Италия, така че си прецени дали да не я оставиш за още 2-3 минути. За спагетите избирай по-тънки. Сосовете са по-трудни, но рецепти има навсякъде.
Ризото
Лесният начин е да си купиш ориз, който си се вари в найлонови торбички - винаги става идеален, не залепва и е вкусен. После добавяш леко посготвените или сурови зеленчуци и voila - вече си майстор-готвач... поне в своите очи.
Риба
Някои риби са много капризни, но винаги можеш да вземеш филе, да го панираш или просто да го изпечеш на скара или изпържиш на тиган. Лесен и бърз вариант е филе от сьомга или пък от бяла риба. Не забравяй, че рибата най-често се консумира с бяло вино, но сьомгата е изключение и за нея трябва да имаш розе.