"От скрина": Стоичков печели колата на кума си, после му я връща

"От скрина": Стоичков печели колата на кума си, после му я връща

През 1990 г. на българския пазар започва да излиза пловдивското футболно списание "Гол". На корицата на първия брой е капитанът на ФРГ Лотар Матеус, а плакатите са на Левски и Тотнъм. Списанието не е никак малко по обем и е разграбено от реповете като ароматен хляб със сирене срещу 4,97 лева - една приемлива цена за началото на прехода. Уви, животът на "Гол" е кратък. След няколко месеца и само шест броя първото родно футболно списание прекратява съществуването си.

Малко преди края обаче от "Гол" организират шоумач в Пловдив. В средата на юли 1991 г. на стадион "Девети септември" се стичат някои от най-големите асове в града под тепетата. На срещата е дадено име "Ботев (Пловдив) срещу Пловдивските звезди". На трибуните присъстват 15 000 зрители. Ден по-късно в. "Спорт" отбелязва: "Не мач, а футболно шоу". Голямата звезда на събитието безспорно е Христо Стоичков. Камата вече блести в Барселона, но това не му пречи да разцъка с настроение с градските си приятели в средата на лятото и да побеседва с юноши от школата на Марица.

В отбора на знаменитостите са още вратарят Станчо Бончев, Георги Василев - Гочо, Петър Зехтински - Зико, Атанас Пашев - Пашата, Георги Йорданов - Ламята, Антим Пехливанов - Турната, Славчо Хорозов, Георги Карушев, Атанас Узунов и др. Ангажименти вадят от шоуто легендите Христо Бонев и Динко Дерменджиев, а на мястото на Зума и Чико се включват синовете им Божидар Бонев и Цветозар Дерменджиев. За Ботев на терена са Христо Тенев, Трифон Пачев, Димитър Младенов, Димитър Калканов, Запрян Раков, Марин Бакалов, Костадин Костадинов, Тодор Зайцев, Борис Хвойнев, Иван и Гено Добревски.

По регламент се играят три третини по 30 минути. Разбира се, най-голямата атракция за привържениците е Стоичков. Той раздава автографи, а в един момент дори бие по кавалерски леко дузпа на застаналата на вратата фенка Спаска Данчева. "Пловдивската публика почти се обясни в любов на съгражданина си Христо Стоичков", пише след това в очерка на сп. "Гол". Спектакълът завършва при резултат 6:2 за "канарчетата", като двете попадения за звездите са дело на Ицо и Турната.

Накрая Стоичков започва да си бие дузпи със своя кум Атанас Узунов. Стига се дори до бас - международният съдия и бивш вратар залага своя "Опел Кадет". Модерния ляв обаче не дава шанс на своя близък приятел. Ицо бърка веднъж от бялата точка, а след това цели ъглите четири пъти. Наско Узунов обаче греши два пъти - победа за звездата на Барса, който прибира автомобила на кума си.

Малко след това е организиран коктейл в новотел "Пловдив", където участниците в шоуто трябва да се почерпят. Стоичков държи ключовете на опела и започва да се шегува, че победата му при дузпите е щяла да бъде още по-категорична, ако съдията Веселин Миланов не бил облагодетелствал своя колега Узунов. "Спечели по-добрият", отвръща Миланов. Признанието е достатъчно за Христо и той джентълменски връща ключовете на своя кум. "Щеше да се разплаче в съблекалнята и го съжалих", шегува се през смях Камата. Предстои му кратка почивка преди да подхване втория си сезон на "Камп Ноу".

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички