Гледай на живо

Старт на инициативата "София - световна столица на спорта 2024"

Ариес Мерит иска селекцията за Олимпиади в САЩ да е като в Ямайка

Ариес Мерит иска селекцията за Олимпиади в САЩ да е като в Ямайка

Световният рекордьор на 110 метра с препятствия Ариес Мерит заяви, че ямайската система за селекция за Олимпийски игри би била перфектна за Кендра Харисън. През миналата седмица младата американка подобри световния рекорд на 100 м/пр на Йорданка Донкова, след като бяга 12.20 сек на Диамантената лига в Лондон. Тя обаче няма да участва на Игрите в Рио де Жанейро, които започват следващата седмица, след като не успя да влезе в тройката на националния шампионат на САЩ.

От години американците определят олимпийските си отбори в леката атлетика с топ 3 в различните дисциплини на националните шампионати. Олимпийският първенец от Лондон 2012 Мерит, който също се провали на националните квалификации за Рио, призна, че селекцията при определянето на отборите в САЩ е "брутална" и си пожела тя да бъде сходна на тази в Ямайка, където най-добрите атлети получават подкрепа.

"Тъжно е, че цялата ни система се базира на едно постижение. Тя бяга много бързо през цялата година. Много бързо. Пожелавам си нашата селекция да бъде подобна на тази на Ямайка", каза Мерит в интервю, след като гледа как Харисън подобри 28-годишния световен рекорд на 100 м/пр. 

"Ако показваш форма за топ три в света и имаш лош ден, това не е краят за теб, все още можеш да отидеш и да представяш страната си. За съжаление нашата система е брутална", добави хърделистът. 

Мерит държи световния рекорд на 110 м/пр с 12.80 сек от 2012 г.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти