Теодор Салпаров: Гоним поне 2-3 победи в Световната лига...

Теодор Салпаров: Гоним поне 2-3 победи в Световната лига...

Националният отбор по волейбол постигна втора категорична победа с 3:0 гейма над Китай в контролна среща, изиграна днес в зала "Конгресна" във Варна. Двете срещи бяха част от подготовката на играчите на Пламен Константинов за турнирите от Световната лига, които започват следващата седмица в Казан. Ето какво какъв бе коментарът на либерото Теодор Салпаров пред БНТ: 

"По принцип треньорът търси да използва най-доброто, което има в България. За съжаление, не всички момчета са тук - от тези, които играят на високо ниво и в чужбина. Визирам Боян Йорданов, Тошко Алексиев. Има и Световно първенство, в което трябва да се представим на високо ниво като домакини - както организационно, така и като игра. Българските фенове със сигурност помнят Европейското от 2015 г., когато загубихме полуфинала от Франция, малшанс, но 10 дни цяла България живя с волейбол и беше уникална еуфория и емоция. Така, че за Световното първенство трябва да се постараем да изградим доста добро ниво на игра, но това се прави с най-доброто, което има България, защото ние не сме Русия или България, за да разполагаме с 200 състезатели на топ ниво. Имаме 18 човека, които играят в добри европейски клубове и могат да направят този синхрон между млади и стари. Силно се надявам за година и половина, които остават до Световното да се случи това нещо."

"Като всеки един млад състезател, който за първи път е в националния отбор, иска да се доказва, да играе. Нормално, както и аз съм тръгнал- бях на 15-16 години, когато бях за първи път в националния отбор, исках да се доказвам на всяка тренировка на всеки мач, да започна да играя титуляр. Лошото е, че нашият клубен волейбол не отговаря на нивото на европейските първенства и от там малко имаме проблем, когато български състезатели дойдат в националния отбор. Трябва да се изчаква, да има търпение към тях, да натрупат нужния опит и рутина, за да могат да играят на такива мачове, А това се постига като няколко години играеш срещу най-силните отбори в света, за да започнеш и да умееш, да знаеш как да изиграеш тези мачове срещу най-големите. Защото си ги гледал само по телевизията и в един момент трябва да играеш срещу тях на мрежата", добави Салпаров. 

"Безспорно ще бъдат много тежки мачове, защото и Франция, и Аржентина, и Русия, са от топ отборите в света. Сега те играят в световните квалификации, ще имат по 4-5 мача, за да добият съответния синхрон след клубните първенства. Докато при нас имаме само 2 мача, които мен малко ме разочароваха. Като ниво очаквах малко повече от тях, тъй като вчера другите момчета, които сме в квадрата взехме участие и победихме 3:0. Днес картината е почти същата и е жалко, защото наистина ще се сблъскаме със силни противници в Казан. Когато няма няколко контроли на високо ниво да сверим  часовника, е малко трудно да кажа какво ще постигнем - със сигурност отиваме да дадем максимума от нас и, дай Боже, да съумеем да запишем 2-3 победи, колкото заслужаваме. Започваме с Франция и Аржентина, а после и Русия, така че няма слаби отбори. Трябва да съумеем да излезем концентрирани в първия мач, защото знаете, че българският манталитет е такъв, че първият мач дава криле или наобратно - тръгваме надолу."

"Безспорно, мачовете във Варна са една страхотна емоция, която само човек, който не е на игралното поле, не е изпитвал. Невероятни емоции с феновете и с тези отбори, които ще дойдат, по-специално Бразилия и Полша - олимпийският и световният шампион, в три поредни дни + Канада срещу отбора на България. Смятам, че залата ще се напълни, както винаги - няма да има празни места и ще бъде едно невероятно шоу", завърши либерото.

Гледай волейбол на MAX с най-вълнуващите двубои от Шампионската лига за мъже и жени и Световното клубно първенство за жени, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти