Ивайло Иванов: Искам медали от големите турнири

Ивайло Иванов: Искам медали от големите турнири

Най-добрият български джудист в момента Ивайло Иванов започна сега през уикенда на турнира Гранд шлем в Париж За съжаление българинът отпадна във втория кръг, след като загуби със златна точка и „шидо“ от вицешампиона Зебеда Рехвиашвили (Грузия). Иванов е Спортен талант на "Еврофутбол" за 2015 и 2016 г.

Ивайло е на 22 години и е една от най-големите ни надежди за отличия от големи първенства и шампионати, включително и Олимпийски игри. В Рио той зае 7-мо място в категория до 81 кг, а в края на годината грабна бронзовото отличие от Гранд шлем в Япония. През 2016-та Иво има още злато от Гран при в Самсун, сребро от Гранд шлем в Париж и в Баку и трети места от Гран при в Дюселдорф и Европейската купа в Мадрид. През април на Европейското първенство за мъже в Казан той спечели бронза. Иванов даде интервю за "Еврофутбол" дни преди състезанието в Париж.

 

- Първо да те попитаме къде те намираме в момента?

-  Здравейте, в момента се намирам на подготвителен лагер на спортната база на Белмекен.

- Как планираш да протече тази година за теб? На кои турнири ще участваш?

- Стартираме 2017 г. със състезание от световната серия Гранд шлем в Париж. Плановете ни са да останем на подготвителен лагер след състезанието там. И тази година, също като миналата, ще бъде доста натоварена. Планирали сме да участваме в повечето от сериите Гран При и Гранд шлем, както и разбира се, Европейското и Световното.

- Кои са най-важните ти състезания тази година?

- Всяко състезание за мен е важно, но най-важните са Световното и Европейското.

- Къде ще гониш върхова форма?

- Както вече ви споделих, през пролетта ще бъде Европейското и там ще бъде единият пик, а в края на лятото ще бъде вторият - за Световното в Будапеща.

- Какви цели си си поставил за 2017 година?

-  Идеята на треньора и моята също е да се представя добре на големите турнири и да взема медали на най-важните от тях.

- Ще промениш ли нещо в подготовката си – лагери, техники или вече си разбрал работещите за теб неща?

- Подготовката винаги подлежи на промени, като разбира се ще опитам да добавя нещо ново и различно към борбата си, за да може все пак да има и изненади за конкурентите ми.

- Две години поред си Спортен талант на "Еврофутбол" – разкажи ни за това време колко ти помогна програмата?

- Кандидатствах в програмата съвсем на шега, но се оказа едно от най-хубавите и ползотворни за мен неща. Това е програма, която не само финансово подпомага младите спортисти, ами и е една голяма опора и подкрепа за тях през цялото време. Безкрайно съм щастлив и благодарен, че 2 години "Еврофутбол" бе до мен и в победите, и в загубите.

- Ще кандидатстваш ли и тази година?

- Разбира се, че ще кандидатствам. Силно се надявам заедно отново да споделяме успехи, да усещам подкрепа и приятелско отношение.

- Два пъти подред печелиш приза Спортен талант на "Еврофутбол". Последният получи на церемонията Спортист на годината в края на 2016 г. Какво ти носи тази награда?

- За мен това беше голяма чест и благодарност,  че за втора година оценяват труда ми и това ме мотивира за още повече работа и успех.

- За малко не попадна в ТОП 10 на най-добрите спортисти на България. Това обижда ли те или напротив – мотивира те още повече?

- Имах силни надежди, че ще успея да се класирам в Топ 10, но ще работя за това през тази година.
- Миналата година се класира 7-ми на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

- Разкажи ни малко повече за Олимпиадата  - това едно обикновено състезание ли е или наистина е най-специалното?

- Олимпиадата не е обикновено състезание, защото е един път на четири години и всички усилия на спортистите са насочени към него. Освен това психическото напрежение е много голямо и дори на най-добрите спортисти в дадена дисциплина може да изиграе лоша шега.

- Доволен ли си от представянето си през цялата 2017 година?

- Да, доволен съм с изключение на Олимпийските игри, където бях отишъл за медал.

- В края на годината постигна нещо наистина уникално – стана първият българин с медал  (бронзов) от турнир в Япония – Гран при! Какво ще ни разкажеш за това състезание?

- Много съм щастлив, че успях да взема медал в Меката на джудото - Япония.  Състезанието беше изключително тежко и оспорвано, тъй като имаше много представителни от Япония, които са на високо ниво.

- След това остана на двуседмичен лагер в Япония. Разкажи ни за приликите и разликите в подготовката на джудистите. Колко полезен за теб бе този лагер?

- Ще започна с разликите. Като за начало - там джудото е страшно популярно и разпространено. Има много хора и голяма конкуренция помежду им. Тяхната система за подготовка е различна от нашата - те изпълняват джудото като "по учебник" - тренират с много правилна техника и стил, изключително дисциплинирани и с много голямо уважение към сенсеите им. За мен беше супер изживяване и много полезно, защото успях да почерпя опит "от извора".

- Какво си пожелаваш за тази година – в професионален и личен план?

- Пожелавам си да съм здрав – аз, цялото ми семейство и всички около мен, както и да бъде по-успешна от изминалата.

- А какво би пожелал на Спортните таланти?

- Бих искал да им пожелая най-вече здраве, нека бъдат упорити и никога да не се отказват от мечтите си.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти