Гледай на живо

Дания и Англия не се победиха, всичко ще се реши в последните мачове - на живо от Германия с пратениците не Sportal.bg

Човек на Гриша Ганчев с култово интервю в Русия за ЦСКА-София

Човек на Гриша Ганчев с култово интервю в Русия за ЦСКА-София

Мениджърът Александър Бакърджиев даде любопитно интервю за руското издание "Спорт ден след ден". В него той говори основно за ЦСКА-София, тъй като твърди, че е близък приятел със собственика на червените Гриша Ганчев и спортния директор Стойчо Стоилов.

Бакърджиев разяснява, че след ремонтите базата на червените в "Панчарево" е като тази на Спартак (Москва), тимът не е по-слаб от Лудогорец и до две години няма да отстъпва на Зенит, въпреки че бюджетът бил 7 млн. евро, а този на тима от Санкт Петербург - 100 млн. евро.

"За половин година във Висшата лига е трудно ЦСКА да си върне всичко, но Гриша Ганчев е амбициозен човек - най-старият ръководител в българския футбол, който е работил повече от 20 години, казва пред "Спорт ден след ден" руският мениджър Александър Бакърджиев. - Сега отборът е в топ 3 и, най-важното е, че има план за бъдещо развитие. Стоилов работи много сериозно по селекцията, а аз му помагам с пазарите в Австрия, Португалия и Южна Америка. Гледаме играчи, които ще могат да се развият и после да се продадат в Западна Европа и руското първенство, защото ние в "SA-футбол агенция" представляваме играчите на ЦСКА в Русия.

Ако не тази година, то следващата ЦСКА със сигурност ще се бори за титлата в България и да свали Лудогорец от трона. Тази година е необходимо да попадне в евротурнирите, в противен случай феновете няма да възприемат това - публиката им е много чувствителна. Ганчев и Стоилов са двама от най-големите хора в българския футбол, ние работим с тях, те осъществяват най-скъпите трансфери в България. Въпреки че Лудогорец постоянно играе в Шампионската лига, аз не считам, че те са по-добри от ЦСКА - въпреки че и те се развиват нелошо. Но ЦСКА се явява гранд и ако всичко се решава на футболния терен, ЦСКА ще се върне на първото място. София - това е Москва, а Разград, където играе Лудогорец - това е Нижний Новгород. София е почти 2 млн. жители, а Разград - 30 хиляди", продължава Бакърджиев.

През лятото на 2016 г., преди началото на първия сезон в елита след завръщането на ЦСКА, в допълнение към трансфера на Станислав Манолев от Кубан, отборът е взел 16 играчи от Литекс, които формират гръбнака на сегашния отбор.

"Точно така, това са играчите на новото ръководство, което дойде в ЦСКА и преди това е работило в Литекс", казва агентът. - Литекс все още разполага с най-добрата академия в страната: Георги Миланов, който сега е в ЦСКА (Москва), Симеон Славчев, говорейки за Спортинг. И други сериозни играчи са преминали през Литекс. Дори Ивелин Попов от Спартак (Москва). Като цяло всички последни големи трансфери в българския футбол са осъществени от Литекс.

Значи ЦСКА ще има приоритетен достъп до всички таланти на Литекс?

"Да, но ЦСКА има своя собствена академия. Ганчев инвестира огромни пари в базата на отбора. Сега тя е като тази на Спартак (Москва) - огромна, с много терени. Всичко се възстановява и лятото ще е готово. Казва се "Панчарево" - получава се закрит футболен град с терени, зали, цялата инфраструктура и дори места за отдих на футболистите. Избрано е много красиво място в планината близо до София.

Новите шефове на ЦСКА не спират само с базата - в плановете им е да построят нов стадион, а бюджетът за него е 30 млн. евро.

Това е като сто милиона евро за Русия", пояснява Бакърджиев.

За отбора

"Сега съставът е млад, но тече работа по селекцията. Ще пристигнат три или четири сериозни играчи, които ще помогнат на младите да се развият, казва Александър Бакърджиев.  - Ние с ръководството на ЦСКА виждаме бъдещето на българския футбол в млади местни играчи и перспективни чужденци. Предложих двама добри руски футболисти на ЦСКА, сега ръководството на клуба мисли, оценява ги. След пристигането на руските играчи ще се повиши нивото дори на нашия руски футбол. При пристигане в такъв голям клуб като ЦСКА играчите ще усетят атмосферата, когато на мачовете дойдат 30 хиляди зрители."

Моделът на млади и перспективни играчи, които да се развият и после да бъдат продадени на големи европейски клубове, е много популярен и печеливш. Флагманът в това се явява Удинезе.

"Философията в ЦСКА не е много по-различна, защото ЦСКА - това е Литекс, който залага на развитие и продажба на играчи, - казва Бакърджиев. - ЦСКА се бори само за първото място и второто се счита за поражение. Феновете на ЦСКА не се интересуват кой е на терена - млади или стари, те се интересуват от победата.

Нашата визия е - процент млади, които заедно с няколко опитни да постигнат желания резултат. В допълнение трябва да се разбере, че в България клубовете нямат такива доходи от ТВ права, даже като в Русия, да не говорим за Европа. Пари се изкарват само от продажба на играчи. По-рано Литекс не е продавал играчи за по-малко от два милиона евро, а сега ЦСКА ще продава по-скъпо. ЦСКА няма да продава своите футболисти за копейки, като всички български клубове. Трансфер за 500 хил. няма да бъде осъществен.

За трансферите на Стойчо Стоилов

"Да, моят приятел Стойчо Стоилов носи голям доход от Южна Америка, където той взима играчи за малки суми, а след това ги продава за три до четири милиона евро. Последният пример е колумбиецът Данило Асприля, който бе продаден в ОАЕ за 3,5 млн. евро. Предлагах го на руски клубове, но нашите "специалисти" казаха, че Асприля не е подходящ.

На бразилците трябва да им се обясни, че ЦСКА (София) е сериозна марка?

"Предишното ръководство на клуба малко развали имиджа на ЦСКА в Европа. Заради дългове към клубове и агенти отношенията се влошиха, но при новите собственици клубът не дължи нищо на никого, всичко е честно. Разбира се, на някои играчи трябва да се обясни какво е ЦСКА - по-малкият брат на ЦСКА (Москва), както се казва (смее се). Когато играчите дойдат и видят  каква е публиката, каква е атмосферата на стадиона, как отборът има за цел да спечели всеки мач и се бори за челните места, всичко става по-лесно.

В София явно искат да върнат европейския статус на клуба…

- След година или две ЦСКА няма да е по-лош от Зенит. Ако има някаква разлика, то ще е само защото Зенит има огромен бюджет, а ЦСКА - умерен, само седем милиона евро. И това е най-успешният български клуб в ШЛ.

Зенит купува готови играчи, а ЦСКА прави тези играчи. Разликата е, че ако клубът проведе правилна селекция и вземе добри играчи, то след две години ЦСКА ще е много сериозен отбор. По имена и звезди ЦСКА може да отстъпва на Зенит, но футболът не се играе от единици, а от отбор. Шест или седем деца от академията на ЦСКА, които ще растат и ще се развият заедно с четири опитни чужденци, ще саздадат много сериозен отбор, който няма да отстъпва на Зенит. Но едно нещо е бюджет от 7 млн. евро, а друго - 100 млн. евро!

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички