Йовов: На "Герена" липсва трансферната стратегия

Йовов: На "Герена" липсва трансферната стратегия

В последните седмици около Левски се заформиха две сериозни саги. Едната все още е свързана с трансфера на Антон Огнянов, който иначе бе считан за сигурен, а втората е с непокорния Хеан Деса. "Меридиан мач" зададе тези два въпроса на бившия футболист и ръководител на 26-кратния шампион на България Христо Йовов, който даде и своето мнение по селекцията.

- Какво мислите за сагата с Антон Огнянов, при положение че преди време такива играчи ги пускаха само като зрители на „Герена"?

- Искам да отбележа, че съм запознат със случая. Аз съм сред хората, които привлякоха Антон Огнянов в Левски предния път. Не сам, аз със скаутите и желанието на старши треньора Тони Здравков. Доколкото чувам сега, момчето иска просто старата си заплата от "Герена". Когато той е играл в Левски, не му се е получило заради нелепа контузия, нормално е след това да си иска поне старите условия. Още повече, че направи сериозна есен с екипа на Дунав. Не бива толкова да много да се нахвърляме върху него и да считаме, че футболистът задължително е виновен.

- Как трябва да процедира Левски с Хеан Деса - да го уволни дисциплинарно, да търси трансфер или да се опита да го върне и използва?

- Случаят с Хеан Деса е такъв, че Левски има само едно вярно решение. Трябва да се действа твърдо. Когато аз бях спортен директор, имахме подобна ситуация с Нуно Пинто и той понесе съответното наказание. Още повече, че Деса с нищо не се е доказал на Левски. До момента е само длъжник на клуба, нищо повече, за да му се правят още отстъпки. Не съм наясно, разбира се, дали не е имал някакво разрешение да закъснее. Но ако е виновен изцяло той, нека си понесе отговорността.

- Не е ли странно, че клубът стартира селекцията с централен защитник, при положение че все още има други петима в състава си? На кои постове се нуждае тимът от още попълнения?

- На кои постове Левски ще привлича, зависи изцяло от треньора. Нямам мнение по това, че привличат основно защитници. Може би Елин иска да въвежда някакви иновации, да пробва нещо нестандартно, наистина не знам. Трябва обаче да бъдат оставени на спокойствие да си взимат решенията. После по резултатите ще бъдат съдени, как са се справили със селекцията.

- Кое е по-правилно - мащабна селекция сега, за да има готов отбор за евротурнирите, или да се изчака до лятото, когато нормално клубовете правят голяма промяна в отборите си?
- Според мен селекция се прави повече през лятото. Но тук е въпросът, че трябва да има някаква ясна трансферна стратегия, да се знае последователно какво се търси, какво се гледа, от какво има нужда, а не всеки трансферен прозорец да започваме отначало. В момента такава стратегия не виждам.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти