Новият собственик на Анжи - съден у нас по искане на САЩ

Новият собственик на Анжи - съден у нас по искане на САЩ

На 28 декември стана ясно, че бизнесменът Осман Кадиев е купил футболния клуб от руската Премиер лига Анжи (Махачкала), който в последните дни е във финансова криза.

Собственик на тима досега беше друг руски богаташ - Сулейман Керимов, който преди няколко години загуби интерес и спря да дава пари за скъпи трансфери. Преди това обаче беше осигурил играчи от ранга на Роберто Карлос и Самуел Ето'о, както и холандеца Гус Хидинк за треньор. За кратко там беше и българинът Тодор Тимонов. Осман Кадиев е интересен с това, че през 2000 г. е главен герой на първа страница на в. “24 часа”. Става въпрос за пускането му от български съд въпреки изричната молба на САЩ той да бъде задържан и да им бъде предаден според подписания между българската и американската страна договор за екстрадиране от 1924 г.

Сега Кадиев е на 57 години. Родния Гумбетовски район в Дагестан той напуска още като дете. Завършва спортното училище в град Рязан, след което сменя няколко вуза. Непостоянството в учението обяснява със скука: “Ставаше ми безинтересно, затова напусках.” С бизнес Кадиев започва да се занимава в началото на перестройката. Търгува с компютри, цветя, дрехи, захар. Дори пуска модна линия за спортно облекло “Даг-Мос”, но се отказва, защото осъзнава, че не може да се конкурира с Nike и Аdidas. През 1992 г. се мести да живее в САЩ, където опитва различни бизнеси. Най-успешният му е внос на автомобилни гуми в Армения и Грузия, благодарение на който става милионер в долари още през 1994 г. В руските медии Кадиев дебютира с няколко публикации, които го свързват с местния престъпен свят. В началото на века го подозират в контакти с няколко групировки, твърди се, че контролира автокъща и няколко хотела. Той дори е наречен “трети човек в руската мафия” заради връзките му с легендарния Вячеслав Иванков, известен с прякора Япончик.

Самият бизнесмен опровергава всички обвинения, че е свързан с тъмни дела. През 2002 г. в интервю за в. “Время новостей” той признава, че наистина познава Иванков/Япончик, както и друг представител на руския престъпен свят - Александър Бор, про прякор Тимоха. Повод било, че през 90-те той известно време живее в САЩ, а “там руснаците се познават един друг.” Американците го обвиняват в изнудване на собственик на руски ресторант в Балтимор, щата Мериленд, както и за използване на фалшиви документи за самоличност. Именно заради това е арестуван с международна заповед в България, но по думите на самия Кадиев го пускат, защото сметнали доводите на ФБР за неоснователни. “В България съдията ми каза, че ме обвиняват за някакъв ресторантьор в Мериленд. Аз в този щат никога не съм ходил. В САЩ имах ролс-ройс, както и други коли, живеех в апартамент в Ню Йорк.

Защо ми трябва да изнудвам някого чак в Мериленд, при това за три хиляди долара. Това е смешно”, обяснява тогава Кадиев. Би Би Си отбелязва, че наказателното дело на руския бизнесен в съда на Южния окръг на Ню Йорк под № 00-CR-00246 все още не е закрито. Най-интересна от футболните истории, свързани с новия собственик на Анжи, е как се опитва да привлече Пол Гаскойн в състава на другия отбор от дагестанската столица - Динамо, на който Кадиев е собственик. За това се разбира през 2003 г., когато Динамо най-после се качва в първа лига. Според руския вестник “Комерсант” представители на английския футболист сами го предложили на Кадиев. Треньорът на Динамо по онова време Леонид Назаренко си спомня: “Тогава си говорехме, че ако в Дагестан построят трети завод за коняк, вероятно на Гаскойн ще му стигне пиенето.” В крайна сметка англичанинът заминава да играе в Китай, а скоро след това прекратява кариерата си.

Кадиев е тясно свързан с футбола в Кавказ и последните години за него в руските медии се пише именно в тази връзка. “Новая газета” отбелязва, че той е свързан с много трансферни сделки и е близък с известния футболен агент Евгений Яковлев. През 2008 г. името на Кадиев е намесено в скандал с Терек (Грозни), където все още не е играел Благо Георгиев. Депутат от Държавната дума, твърди се, че това е бил Адам Делимханов, влиза в съдийската стая, за да търси обяснения от реферите с довода, че “така на Терек не може да се свири”. Според свидетели при съдиите по същото време е бил и Кадиев, който имал контакти с Терек. Ден, преди да бъде обявена смяната на собствеността в Анжи, от клуба излязоха с изявление, че водещите футболисти с големи заплати ще бъдат продадени или освободени във връзка с ред обективни причини, включително от финансов характер. След 17-ия кръг в руското първенство отборът е на 11-о място с 20 точки.

Бъдещето на клуба не е много ясно, но едно се знае със сигурност - при новия собственик Анжи ще разчита на местни кадри. “Кадиев изрази увереност да развива потенциала на футболистите от Дагестан, който не бе достатъчно използван при предишните формати на управлението на клуба”, се казва в официалното съобщение след прехвърлянето на акциите.


“24 часа”


Още от Футбол свят

Виж всички