Войната на баските

Войната на баските

Пристигането на Иниго Мартинес в Атлетик Билбао е последното в един дълъг списък с преминавания от едната на другата страна на АР-8 – магистралата, който свързва Сан Себастиан и Билбао. От Лоренсо Хуаррос – настоящ спортен директор на „чури урдин”, та до Горка Елустондо, като минем междувременно през Битор Алкица, Йосеба Ечебериа (двамата триумфираха при „червено-белите” след решенето си да напуснат Доностиа), Микел Баленсиага, Игор Габилондо и Ибан Субиауре – един от най-тъжните епизоди в паметта на Страната на баските.

Въпреки многобройните преминавания на футболисти от „чури урдин” в Атлетик – с плащане на неустойката в клаузата за разтрогване на договорите им (както в случая с Иниго Мартинес) или със свободен трансфер, привържениците на Реал продължават да проклинат напусналите към вечния съперник.

Социалните мрежи моментално се изпълниха със сурови коментари срещу Иниго Мартинес и неговия нов клуб. Те бяха дело както на анонимни лица, така и на добре познати като доностиарския певец Микел Еренчун. Той написа в профила си в Туитър: „Много съм тъжен и наранен. Нашите братя от Атлетик ни забиват нож в гърба в най-лошия момент. На играча желая най-доброто. На новия му отбор – най-лошото.”

Лидерът на бандата Дункан Ду и член на Реал впоследствие се поправи за последното си изречение: „Съжалявам за предния си коментар, бях наистина вбесен. Винаги съм желал най-доброто на Атлетик и съм се радвал на неговите успехи. Но да ни вземат играч посред сезона, само 48 часа преди затварянето на трансферния прозорец и т.н… не е много елегантен ход.”

По-разбиращи промяната на отбора от страна на Иниго Мартинес са онези, които са били част и от двете съблекални. Йосеба Ечебериа, който дойде в Атлетик на 17 години срещу 550 милиона от старите песети (днес около 3,3 млн. евро), предизвиквайки същински земетръс в отношенията между двата баски клуба, благославя трансфера на ондарутареца. „Мисля, че сделката е отлична за Атлетик. В отбора има много добри централни защитници като Чаби Ечейта, Йерай Алварес и Унай Нуньес, но Иниго единствен сред тях е левичар. Затова е чудесно попълнение”, заяви Ечебе пред микрофоните на „Онда Васка”.

Днес треньор на Аморебиета, той настоява „да се запази спокойствие”, спомняйки си за бурите около неговия трансфер преди 20 години. „Момъкът реши дойде в Билбао, както реших и аз навремето, така че няма какво повече да се мъдри този въпрос. Той е футболист с голям дух и характер, има и опит на международно ниво. Ще се приспособи добре.”

Наварецът Йон Андони Гойкоечеа, който също е играл и за двата баски отбора (с период от четири сезона между тях в Барселона), разбира и двете страни в случая. „Атлетик е голям клуб, на нивото на Реал Мадрид или Барса в Севера, и разбирам защо Реал има малко какво да стори, за да попречи на трансфера, след като се плаща неустойката по клаузата за разтрогване – коментира бившият централен полузащитник пред радио „Марка”. – Първоначално има операция, в която е трансфериран Емерик Лапорт в Манчестър Сити, Атлетик се озовава с много пари (б.р. – два пъти повече от заложената сума в неустойката на Мартинес) и, предвид положението си, е длъжен да действа. Реал наистина е ощетеният в случая. В последно време клубът изглеждаше по-заздравен и задържаше водещите си играчи като Микел Оярсабал… или самия Иниго.”

Социалните мрежи са изключително злопаметни и упорити, когато трябва да се намери момент от миналото, с който да бъде затапена определена фигура на топа на устата. Трансферираните футболисти са отличен пример, а Иниго Мартинес се превърна в последния случай. Привържениците изнамериха негово изказване от април 2014 г., в което той твърдо отсече, че никога няма да играе във вечния съперник от Билбао, който сега го привлече с двойно по-голяма заплата и остави Реал без изход.

„Никога не бих преминал от другата страна на барикадата”, казваше централният бранител от Ондарроа в баското издание на вестник „АС”. На 1 май с.г. допълни: „Не вярвам Атлетик да дойде тук и ей така да даде на врага си 30 млн. евро. Въобще не мисля за това, ама въобще! Никога не бих минал от другата страна на барикадата, така че съм много спокоен.”

Това не е единственото действие на Мартинес, което предизвика ефекта на снежната топка в интернет. В социалните мрежи изнамериха и една ПР-кампания на Реал Сосиедад от ноември 2016 г. преди визитата на Барса на „Аноета”. Слоганът гласеше: „Аз нямам втори отбор!”. Мартинес публикува тогава своя фотография заедно с мексиканеца Карлос Вела, позирайки с фланелка с гореспоменатия надпис. Този образ продължава да се върти в профила на защитника и вече има хиляди споделяния и харесвания. Войната на баските вече се води и на виртуалния фронт.

Маку Брионес, „Марка”

Още от Футбол свят

Виж всички