Ски бегачката Антония Григорова: Ком-Емине ме промени

Ски бегачката Антония Григорова: Ком-Емине ме промени

Ски бегачката ще бъде част от българската олимпийска делегация за трети път

Най-добрата българска ски бегачка в последните години Антония Григорова се готви за своята трета олимпиада. Ветеранката участва във Ванкувър и Сочи, а най-доброто й класиране беше 50-о място на 30 км свободен стил. 31-годишната варненка сподели с какво настроение ще замине за Пьончан специално за читателите на "България Днес".

- Г-жо Григорова, усеща ли се тръпката от приближаването на най-големия спортен форум?

- Тя винаги се усеща. Непрекъснато мислиш за подготовката. Скоро ще заминем. За мен най-важното е да не се разболея в последните дни, а тренировките да са достатъчно добри, за да стигна до максималната форма. Сега се готвя в България. Основно на Витоша. Останалата част ще бъде на Юндола и Белмекен. Няма да имам повече стартове до олимпиадата. Заминаваме на 5 февруари.

- Имахте доста напрегнат календар през последните 20 дни. В каква форма се чувствате?

- В състезателен период почти няма почивни дни. Дори и да ни се отворят, те преминават в пътуване. Формата е отлична. Може да стане още по-добра, защото има половин месец до стартовете.

- На кои стартове ще участвате?

- Ще се опитам да участвам на всички индивидуални стартове. Ще наблегна на свободния стил. Основната ми дисциплина е 10 км, където ще търся най-добър резултат. Ще гоня по-предна позиция от 50-ото място в Сочи. Дори се оказа, че съм 49-а, защото имаше състезателки, които отпаднаха заради положителни допинг проби. Вероятно няма да участвам на 30 км класически стил, защото не съм подготвена достатъчно добре. Бях прекъснала за три години. Бях взела решение през 2017-а, че ще се опитам да спечеля квота. Ако бях започнала по-рано, щеше да бъде още по-добре.

- Възможно ли е българските ски бегачи да бъдете реално конкурентни на топотборите, които имат по-голям бюджет и по-сериозен екип?

- Като брой и начин на тренировки не отстъпваме. Те имат доста възможности за провеждане на лагери и за обработка на ските. Ние, самите спортисти, не искаме постоянно да акцентираме върху това, защото сме го обсъждали доста често. Излиза, че сме мрънкачи, които само се оплакват и търсят оправдание за резултатите. За да искаме този спорт да се развива, трябва да има и деца. Необходимо е те да пътуват с мъжете и жените, за да участват на същите състезания, защото в България няма постоянно сняг.

- Какво ви накара отново да се върнете, след като бяхте прекратили вашата кариера?

- След олимпиадата в Сочи прекратих, защото имам дете. Реших, че това ще ми бъде приоритет, а не да отсъствам постоянно. Миналата година преминах през най-голямото ми предизвикателство. Станах първата жена, изминала скоростно маршрута Ком-Емине (б.а. - 600 км за 5 дни, 22 часа и 55 минути). Казах си - искам да участвам на олимпиадата. Заради това имах желание да видя дали ще успея да се класирам. Това беше главният мотив за завръщането.

- Какво ви костваше невероятното пробягване на Ком-Емине, когато се върнете във времето назад до лятото?

- Емоционално беше. Чисто психически беше изключително трудно. Имаше доста физическа болка. Проблемът беше с недоспиването. Непрекъснато гониш някакво време. Не ми оставаше време да почивам. Това ме затрудни най-много. Мисленето става различно. Сетивата са супер изострени. Емоциите са от всякакво естество. Невероятно и страхотно изживяване.

- С какво се променихте след Ком-Емине?

- Подобно изпитание те кара да се замислиш над живота. Какво искаш да направиш, с какво да се занимаваш. Толкова дълго време си сам. Намираш се в някакво друго измерение. В главата се случват всякакви неща. Много хора тръгват по подобни маршрути, за да намерят отговори. При подобни физически натоварвания стигаш до много истини. Промених се доста.

- Какви цели си поставяте след олимпиадата?

- През тази година съм набелязала да продължа след олимпиадата с бяганията в ултрамаратоните. Иска ми се да изляза в чужбина. От 2014-а се пробвам в ултрамаратоните. Допусках доста грешки, които ми причиняваха травми. Добих право за участие на ултрамаратона 100 мили на Ледвил в САЩ, който се провежда от доста отдавна.

Успехите

Антония Григорова три пъти е печелила генералното класиране в Балканската купа по ски бягане. През 2018 г. тя спечели две състезания в Равна гора (Хър) и Еразъм (Тур).

В ски ориентирането българката има бронзов медал в смесената щафета от световното първенство през 2013-а и две отличия от европейски първенства през 2012 и 2014 г. заедно със Станимир Беломъжев.

"България Днес"

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти