Повече от 500 участници на световното първенство по Тай Чи в Бургас

Повече от 500 участници на световното първенство по Тай Чи в Бургас

Повече от 500 състезатели ще участват в Световното първенство по Тай Чи, което тази вечер ще бъде официално открито в Бургас. Церемонията ще започне в 19.30 часа в спортната зала "Младост". Състезанието ще продължи до 2 октомври.

На пресконференция днес в морския град вицепрезидентът на Световната ушу федерация Антъни Го информира, че състезателите са от 35 държави на 5 континента. Той поясни, че в Световната ушу федерация членуват 152 организации от цял свят, а българската федерация е една от най-активните сред тях и помага на спорта да стане олимпийска дисциплина.

В състезанието в Бургас ще участват топ бойци от Китай, Япония, Сингапур, Хонконг, Макао, Русия, САЩ, Канада, България и др.

"В следващите четири дни зрителите ще могат да гледат най-добрите състезатели по Тай дзи цюан или Тай Чи. За втори път в рамките на две години организираме световно първенство по ушу в Бургас. Досега никога една и съща федерация не е печелила две световни първенства едно след друго, за което благодаря на Община Бургас за подкрепата. Ще покажем, че българите сме добри домакини. Надявам се в бъдеще да станем сериозен фактор в световното ушу", каза президентът на Българската федерация по ушу Стефан Колев.

"Провеждането на Световно първенство по Тай Чи у нас е една сбъдната мечта на няколко поколения треньори и спортисти по ушу. Българският отбор се състои от шестима участници от три клуба, които ще дадат всичко от себе си, за да представят града и страната ни по най-добрия възможен начин. Това са Десислава Холодна, Иво Георгиев, Станислав Благоев, Димитър Тончев, Теодор Недев и аз. Каним всички бургазлии да дойдат в зала "Младост", за да ни подкрепят", заяви Петър Драгоев, вицепрезидент на Българската ушу федерация и капитан на националния ни отбор.

Тай Чи е най-практикуваният стил в ушу, или както е по-популярно у нас Кунг Фу. Големият интерес към този стил налага организирането на отделно световно първенство, което се провежда на всеки две години, вече за 3-ти път. В този стил се включват подстиловете Чън, Ян, Сун и У.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти