Петър Хубчев: Казвам ви го в очите – нямаме човек, който да носи отбора и да реши мач (видео)

Старши треньорът на националния отбор Петър Хубчев говори пред журналисти преди старта на турнира Лига на нациите. Героят от САЩ'94 призна, че няма търпение да събере пълния състав от национали, за да започне работа. Хубси добави, че няма да позволи на футболистите да бъде подценена дори една тренировка. Той подчерта, че България няма играч, който да реши даден мач и да носи селекцията на гърба си.

"Футболистите, които трябваше да играят, са тук. Има няколко момчета, които трябва да играят днес. Утре в 13:30 часа трябва да кацне последният човек. Всички са здрави, има няколко с болежки, каквито винаги има във футбола. Засега не знам да има нещо по-сериозно. Ясно ми е, че оценката за един треньор идва от резултатите, каквото и да си говорим за подмладяване и т.н. Убедени сме, че тези шест мача ще ги приемем абсолютно сериозно, повече от 100%. Може би съм малко наивен, но смятам, че дори в днешно време мач на националния отбор, бил той и приятелски, не може да се приеме несериозно. Това убеждаваме футболистите с моя екип. Не виждам как мач на националния отбор може да бъде приет несериозно.

24 Пресконференция на Петър Хубчев преди старта на "Лигата на нациите"

Нарочно сме извикали такива момчета, които разполагат с качества, и благодарение на тези качества искахме да сглобим един отбор. Говоря за по-голяма борба, ангажираност, себеразрадаване и т.н. Доказали сме, макар и само в някои от мачовете, че с тези качества може да имаме успех. Личната ми мотивация е да обиграем един бояк отбор за истинските квалификации. Няма да позволим в никакъв случай да се подцени дори една тренировка в националния отбор. Нямам търпение да се съберем всички и да им го кажа на футболистите.

Приемаме всички срещи от Лигата на нациите напълно сериозно. Фактът, че има 11 нови момчета е показателен. Опитваме се да вкараме някои много млади момчета. Гледам момчета и от 17-годишните, и от 19-годишните. Смятам, че имаме достатъчно талантливи момчета, млади, които могат да се развият. Беше много трудно и е трудно, защото изборът не е много голям. Във водещите клубове преобладават чужденците, но това е позволено от правилника, ние не можем да съдим този или онзи. Към момента това са момчетата, които са най-подходящи за националния отбор. Избрали сме най-добре подготвените към момента.

24 Пресконференция на Петър Хубчев преди старта на "Лигата на нациите"

В нашата група няма изявен фаворит. Така мисля. В първенството (Първа лига) изгледахме страшно много мачове, интересни мачове, за мен първенството върви много интересно. Само вижте класирането, дано така продължава до края. Нека не коментирам пред вас тактически въпроси. Георги Донков наблюдава Словения, Левон Апкарян наблюдава Норвегия, те ги гледаха на живо и двата отбора", каза Петър Хубчев в Бояна.


"Нека не коментираме решенията ни. Можем да говорим до утре защо сме викнали Ангел Лясков, Антон Недялков, Николай Бодуров или който и да е още. Нека оставим това без коментар. Решението за нашия списък е такова и нека го оставим така. Така сме преценили, всеки има своите виждания.

Няма човек от тези, които са извикани, на когото да разчитаме, че той ще реши мача. Няма такъв, около когото да градим тактиката, да го захранваме само него с пасове и т.н. В очите ви гледам и ви казвам. Нито Ивелин Попов, нито Кирил Десподов, нито който да е друг може да реши даден мач. Разчитаме на отбора. Видяхте на световното първенство как звездите не можаха да решат проблемите на своите отбори. Да, Меси и Роналдо не са станали по-слаби футболисти, но отборът на Хърватия показа какво значи отборен дух, но там нивото на отбора е друго. Майсторството при хърватите като отбор е голямо.

Нямаме човек, който да носи отбора ни, както беше в други години. Не ми направи впечатление да има някакво израстване у националите ни. Да, младите, които сме извикали, показват някаква крачка напред, но ако само с това се задоволяват, това ще им е последното повикване. Няма да дам гаранция нито на вас, нито на президента на БФС, че ще се класираме на световно или европейско първенство", добави бившият защитник.

"Иска ми се хем да използваме мачовете от този турнир, защото и той дава шанс за класиране на европейското, хем да обиграем отбора за квалификациите, които започват следващата година. Няма да позволим на футболистите да мислят, че става дума само за контролни срещи в Лигата на нациите. Предпочитам да не гледаме назад, не трябва да се връщаме назад.

Хората ще се върнат по трибуните, когато видят, че отборът се бори. Срещу Беларус имаше 300 души, което беше някакъв антирекорд. След това започнаха да се връщат хората по трибуните. За това няма да помогнат нито лозунгите, нито клиповете, които се правят, нито екипите, с които играем. Става с игра. Мисля, че Франция се представи по-добре от Швеция на световното. Нека не говорим за резултатите ни в предните квалификации. Нека не си гъделичкаме егото. Ние сме стъпили на земята и знаем, че с това, че сме постигнали добър резлултат срещу Швеция, няма да се класираме за европейското първенство", завърши националният селекционер.
Последвайте каналите ни в:

Още от Национални отбори

Виж всички