Триумф за Бриньоне в гигантския слалом в Куршевел

Федерика Бриньоне влезе в историята с триумф в гигантския слалом в от Световната купа по ски алпийски дисциплини във френския зимен център Куршевел. Миналата седмица в Килингтън в същата дисциплина италианката остана подгласничка на сънародничката си Марта Басино, но сега бе над всички с общо време 2:12.59 минути. 

Само на четири стотни от първата позиция остана норвежката Мина Фюрст Холтман, която бе водачка след първия манш, но не можа да защити аванса си във второто спускане. Швейцарката Уенди Холденер събра общо време с 0.44 секунди по-бавно от това на победителката и заслужи да се изкачи на последното място на подиума.

Бриньоне вече има шест победи за Световната купа, като това я нарежда на втора позиция във вечната класация на италианките, изравнявайки я с Денис Карбон. Дебора Компаньони е лидерка по този показател с 13 успеха. Досега в Куршевел пък единствено Мануела Мьолг (трета) се бе класирала на почетната стълбичка на 19 декември 2017 година от представителките на “Скуадра адзура”. 

Част от фаворитките допълниха топ 10 - Петра Влъхова, Виктория Ребенсбург, Сара Хектор, Марта Басино, Мария Терезе Твиберг, Марлене Шмоц (с 39-и стартов номер) и Алис Робинсън, докато Теса Уорли остана 11-а. Поздравления заслужава и швейцарката Алин Даньот, който потегли с 60-и стартов номер, но влезе във втория манш и финишира на 27-ма позиция.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти