Излезе от печат „Пътят на Скитника”, биографията на олимпийския шампион Асен Златев

Излезе от печат „Пътят на Скитника”,  биографията на олимпийския шампион Асен Златев

Излезе от печат първата част от автобиографичната книга на Асен Златев - „Пътят на Скитника”, издание на „Тракия Прес-ПР”. Тиражът е е разределен поравно с мека и твърда подвързия. Между двете корици са събрани 400 страници.

Те обхващат живота на олимпийския шампион по вдигане на тежести в Москва от появата му на този свят до световното в Любляна през 1982 г. Асен Златев разказва за тежките времена и по детски щастливите приключения. За селото, града, близките хора, приятелите, училището, поуките, любовта… Споделено е и какво ще бъде съдържанието на втората част. Когато читателят тръгне да отхвърля страниците една по една, започва да се пита дали това е работа на човек, държал дълго време лоста на щангата, или творението е дело на някой майстор на перото. Толкова причудлив, неповторим, уникален свят от истински образи е създал големият шампион. В разказа си той ни връща бежешким към българската история, припомня ни за появата на родния Царимир.

Битът, ежедневието и работата в годините на колективизацията през 50-те и 60-те години са пресъздадени с искрени думи и неповторим език. „…Българският селянин е находчив и „ощу го биеш, по инат и по гявул става“, пише авторът. „Нагазваме” в прахта по улиците на селото, който „приятно гали табанчетата с гладка хладна мекота”. Леко и неусетно научаваме за пътя на дините по големия канал от бостана до колибката на жадните за приключения малчовци, наблюдавани с любопитна усмивка от прикрилия се селския пъдар. В „Пътят на Скитника” читателят ще усети вълненията и тревогите на една майка, стискала в кесийката си „цели” три стотинки, каквато някога бе цената на една лимонада, за да ги добави и тях към другите си запаси.

Преживяното в училище със съучениците в класната стая, пансиона, залата, летните лагери също са теми за размисъл и поуки. Асен Златев отделя специално внимание на Ганчо Карушков и Иван Абаджиев – двама от големите треньори, получили признание и в целия свят. С дълбока благодарност шампионът се отнася и към другите български специалисти, не само в щангите. Разказът за случилото се в Москва, на европейското първенство в Белград през 1980 г. и световното в Любляна също е неповторим. Защото тук ще почувствате с каква любов и преклонение се отнася Шефа - един от прякорите на Асен Златев, към големите герои от Москва, включително „Сянката на Леопарда”, Чичо Благой и Бухала. Ще узнаете къде е „Слабото място на съвършенството” и как минава срещата на Пешо Лесов със старшина Шибоев. Ще разберете и каква е „Силата на загубата” и странната съдба на монголския шампион Давааджав, склонил глава пред Вальо Райчев… Ще почувствате колко много мъдрост има и в увлекателните срещи на Скитника с „дедо Методе” и другите мъдреци на Царимир.

Едно своеобразно докосване до Мъдростта на Живота! В знак на уважение и признателност към корените си олимпийският шампион от Москва през 1980 г. ще направи дебютно представяне на книгата на 14 декември 2019 г. от 12.00 часа в родния Царимир. След това „Пътят на Скитника” ще продължи срещата с читателите в Пловдив, София, вероятно и в други наши центрове на щангите.

Още от Медии

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти