Изненадващ победител в първото спускане за сезона в Световната купа

Изненадващ победител в първото спускане за сезона в Световната купа

Изненадващ победител беляза старта на скоростните дисциплини в Световната купа по алпийски ски. Томас Дресен развенча фаворитите и записа най-добро време на пистата в Лейк Луис в първото за сезона състезание по спускане. 26-годишният германец направи мечтано завръщане в белия керван и с третата си победа за Световната купа стана най-успешният германец в дисциплината.

Дресен закова хронометрите на 1:46.81 минути и остави на само 0.02 секунди зад себе си италианеца Доминик Парис, който е сред фаворитите този сезон за малкия кристален глобус. Швейцарците Карло Янка и Беат Фойц си поделиха третата позиция, давайки идентични времена - 1:47.07 минути.

Невероятното в победата на Дресен е, че идва само една година след тежката му катастрофа в Бийвър Крийк, където скъса сухожилие в дясното си коляно. Янка също има сериозни поводи да празнува, защото това е първият му подиум от март 2017 година, а и заради контузията в гърба не можеше да тренира по оптимален начин преди началото на сезона. 32-годишният му сънародник и съотборник Фойц все пак записа призова позиция, но конкуренцията в първия скоростен старт показа, че на швейцареца ще му е трудно да спечели малкия кристален глобус за трета поредна година. Доброто представяне на швейцарския отбор бе допълнено от Мауро Кавизел, който водеше от самото начало на състезанието, а в крайна сметка финишира шести с 0.66 секунди пасив.

Топ 10 допълниха Винсент Крийхмайр (Австрия), Шетил Янсруд (Норвегия), Адриен Тео (Франция), Стивън Найман и Травис Ганьонг (САЩ).

Изненадващата победа на Дресен подсказва, че вероятно и този сезон ще гледаме няколко различни победители в спускането. Миналата година само Доминик Парис спечели повече от веднъж (Бормио, Кицбюел, Квитфийл и Солдеу), но остана на 20 точки от шампиона Беат Фойц.

В неделя пистата в Лейк Луис ще стане арена на първия старт в Супер-Г.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти