Матиас Майер "скри щеките" на фаворитите с успех в Лейк Луис

Матиас Майер "скри щеките" на фаворитите с успех в Лейк Луис
Първият старт в дисциплината Супер-Г от Световната купа по ски алпийски дисциплини премина под диктовката на една от най-енигматичните и запленяващи фигури в белия керван. Матиас Майер, който има две олимпийски титли (в ПьонЧан 2018 именно в тази дисциплина) постигна едва шестата си победа за Световната купа, но отново избра забележителен момент, за да блесне. 

Изненадващ победител в първото спускане за сезона в Световната купа
Изненадващ победител в първото спускане за сезона в Световната купа
Австриецът (не)изненадващо се саморазправи с конкуренцията на доминаторите в супергигантския слалом през последните месеци с почти съвършен рейд по пистата "Суперзвезда" в канадския зимен център Лейк Луис и закова хронометрите на 1:31.40 минути, оставяйки на 0.40 секунди зад себе си носителя на малкия кристален глобус за миналия сезон Доминик Парис. Винсент Крихмайер пък подели третата позиция с Мауро Кавицел с пасив от 0.49, а победителят от последните две години в Лейк Луис Шетил Янсруд трябваше да се задоволи едва с осмо време.



Вчера в Лейк Луис със стартов номер 13 Томас Дресен изненада фаворитите с победата си в първото спускане за сезона, а сега отново Майер потегли 13-и по ред в Супер-Г и засенчи всички останали претенденти за успеха. Той вече има 3 победи в спускаето и 3 в супергигантския слалом за Световната купа, като миналата година само той и Александер Омод Килде записаха класирания в топ 12 във всички стартове от тази дисциплина. Майер също така продължи традицията да се изкачва на подиума поне веднъж в старт от Супер-Г в последните осем сезона в Световната купа, което е рекорд сред действащите пътници в белия керван.
Доминик Парис остана втори и не можа да стане първият след Янсруд (през 2016-а) с четири поредни успеха в стартове от Супер-Г за Световната купа, но си остава сред фаворитите за малкия кристален глобус. Той обаче има два подиума в първите два старта от скоростни дисциплини през настоящата кампания, което му липсваше през миналата, така че може да бъде обнадежден от представянето си досега.

Крихмайер пък бе втори в генералното класиране на дисциплината миналия сезон и сега също подсказа, че ще бъде претендент за отличието. Кавицел имаше три финиша в топ 3 в дисциплината миналия сезон (само шампионът Парис го превъзхождаше с 5) и сега започна новата кампания по позитивен начин, нищо че все още не може да се добере до най-високото място на почетната стълбица в старт от Супер-Г за Световната купа.
Топ 10 допълниха Матия Часе, Александер Омод Килде, Марко Одермат, Янсруд, Адриен Тео и победителя от вчерашното спускане Томас Дресен. Германецът Йозеф Ферстъл, който единствен надви Парис в предишните четири старта от Супер-Г, остана 21-ви с изоставане 1.78 секунди от победителя.

Стартът бе на 2300 метра надморска височина, като разликата със спускането в дължината бе около 700. Трасьорът Петер Пен от Словения се бе постарал да вгорчи повече живота на състезателите, които трябваше да завиват повече и съответно да стоят в яйцевидна стойка в по-малко участъци от пистата.
Шетил Янсруд се стремеше да стане първият в историята с четири поредни откриващи сезона победи в Супер-Г, като карането му бе превъзходно и той моментално застана на първа позиция във временното класиране. През 2017-а и 2018-а той спечели стартовете в Лейк Луис, а в комбинация с успеха през 2015-а той имаше хеттрик от триумфални стартове на сезона в коронната си дисциплина - постижение, с което само още Аксел Лунд Свиндал можеше да се похвали. Янсруд обаче задържа лидерската позиция сега само за няколко минути, тъй като с пети стартов номер Мауро Кавицел го измести от върха, а впоследствие Доминик Парис, Винсент Крихмайер и Александер Омод Килде също записаха по-бързи резултати и изобщо го изхвърлиха от подиума.

Кавицел кара съвършено във втората част на трасето, в която разви страхотна скорост от около 120 км/ч и по убедителен начин с 0.44 секунди заличи победителя от последните две години в Лейк Луис. Със седми стартов номер обаче Доминик Парис засенчи и швейцареца, и Янсруд, правейки с 9 хилядни по-добро каране от досегашния лидер. Италианецът показа нагледно защо е носител на малкия кристален глобус и отново с много силно спускане в долната част на трасето (залагайки и на килограмите си за генериране на скорост в равнинния участък) успя да излезе на върха.
Кавицел тъкмо размишляваше върху поредната пропусната възможност най-накрая да постигне победа в Супер-Г, когато Винсент Крихмайер изравни времето му и с 0.9 секунди изоставане от Парис се нареди на второ място във временното класиране. 

Изненадващо или не, с номер 13 Матиас Майер разнищи всичките си конкуренти до момента с безкрайно изчистено каране и агресивен подход към всички завои, заемайки рано-рано аеродинамична стойка. След няколкото втори места феновете започнаха да се питат дали не е дошъл момента за победа на Майер, който бе с 0.40 секунди по-бърз от Парис към този момент в надпреварата.

Безпощадна Шифрин с поредна историческа победа в слалома
Безпощадна Шифрин с поредна историческа победа в слалома
Организаторите се бяха погрижили да има интригуващи състезатели с шанс за призово класиране дори след 20-и стартов номер, като точно такъв бе Петер Фил, а малко преди него на пистата се пусна Адриен Тео. Французинът регистрира изоставане от 1.02 секунди спрямо временния лидер, което му предсказваше място някъде около десетото. 37-годишният италианец, за когото това бе 346-и старт за Световната купа, бе далеч от най-добрата си форма и финишира на 2.05 секунди от победителя.



По-рано при дамите Микаела Шифрин записа поредна историческа победа в слалома в Килингтън.

Още от Зимни спортове

Виж всички