Какви са разликите между правилата на UFC и PRIDE?

Какви са разликите между правилата на UFC и PRIDE?

Най-голямата ММА промоция в света - UFC - отпразнува 26-ия си рожден ден на 12 ноември. Популярността расте с всеки изминал ден, а с нея и мащабите на спорта, само че дори преди десетина години ситуацията е била коренно различна.  

Камен Георгиев готов за битка по правилата на PRIDE в Перник
Камен Георгиев готов за битка по правилата на PRIDE в Перник

Навремето борбата за популярност е била между две големи промоции - UFC и PRIDE, която е “властвала” в Азия. Редица звезди са взимали участие в PRIDE, защото са били привлечени от атрактивността на организацията, която има по-различни правила в сравнение с добре познатите на феновете днес регулации, по които се провеждат мачовете в октагона на UFC.


Сред най-големите легенди на PRIDE са Антонио Родриго Ногейра, Фьодор Емеляненко, Мирко Кро Коп, Вандерлей Силва, Дан Хендерсън, Марк Хънт, Джош Барнет, Марк Колман, Боб Сап, Фабрисио Вердум, Чък Ладел, Витор Белфорт, Хидехико Йошида, Хойс Грейси и Хиксън Грейси.

PRIDE съществува от 1997 година до 2007-ма, а в днешно време един от създателите й е президент на RIZIN, която изповядва идентична бойна философия.

По-запознатите с историята на ММА са наясно с атрактивните правила на PRIDE, но не всеки е имал възможност да следи и да се рови в архивите на вече несъществуващата японска промоция. 

Какви са разликите между правилата на UFC и PRIDE? Предоставяме ви регулациите за провеждане на битка в PRIDE, които не са разрешени в UFC:

1. Битките се провеждат в ринг, а не в клетка/октагон.

2. Кикове в главата (т.нар. футболни ритници), тъпчене и коляно в главата на намиращ се на земята опонент са разрешени. Това вероятно е най-известната разлика между правилата на PRIDE и UFC.

3. Боецът на земя може да ползва вертикални кикове нагоре срещу опонента си.

4. Не са разрешени лакти в лицето.

5. Съдиите отсъждат изхода на двубоя на базата на цялото му времетраене, а не рунд по рунд. 

6. Първият рунд продължава 10 минути.

7. Бойците могат да носят обувки за борба на ринга.

8. На бойците се показват жълти картони при “бавене” на действието (може да се стигне дори до глоби в размер на 10% от хонорарите). 

9. Бойците може да се изправят срещу съперници от различна категория. Това пък е най-атрактивната за феновете разлика между UFC и PRIDE.

10. Често бойните карти са съставени изцяло от битки в тежка или лека-тежка категория. 

11. Позволени са тръшкания на опонент, при които главата му се забива в земята, по подобие на някои хватки в кеча (WWE). 

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти