Huawei GT 2 - Винаги с теб

Huawei GT 2 - Винаги с теб

Може би ще прозвучи странно, но без да мисля, отговорих на случайно обаждане от часовника на лявата си ръка, докато в същото време се къпех в съблекалнята след ползотворна тренировка. След като затворих облятата с вода червена слушалка на стъкления AMOLED дисплей, се сетих, че досега това не ми се бе случвало. Щом с новия си часовник мога и да се гмуркам, си казах: значи всичко е наред. Не, не беше нещо неотложно – отговорих просто защото можех, и да, беше забавно.

Разговорите с току-що представения у нас Huawei Watch GT 2 часовник се провеждат чрез Bluetooth свързаност със смартфона ви и както споменах по-горе, звукът е доста добър. Дори без wireless слушалки музиката звучи добре, и то от часовник, с който можеш да се гмуркаш на дълбочина от 50 метра (5 атм.). Разполагате с вградена памет, в която можете да заредите около 500 песни, което, мисля си, е достатъчно, а като ви писнат, триете и качвате нови 500. Готиното в случая е, че докато тренирате здраво, не е нужно смартфонът да е в джоба ви, за да се мотивирате с любимата музика.

С други думи, щом Watch GT 2 и безжичните слушалки FreeBuds 3 са изборът, който е направила най-бързата бяла жена на планетата – Ивет Лалова, за подготовката си за предстоящата Олимпиада в Токио през лятото на 2020 година, значи са достатъчно добри за мен и за всички, които искат да тренират пълноценно, без да поглеждат телефона си през пет минути (много са!). Обичам да плувам и във вода часовникът върши всичко, както и на сушата, въпреки отворите, през които излиза звукът и се приема говорът. Нямам идея как става, но се чува прекрасно и в басейна. Жалко, че нямаше как да го тествам лятото в морето – щеше да е велико! 

С Watch GT 2 играхме заедно тенис, друг мой любим спорт, срещу тежък съперник. След оспорваната среща ми беше полезно да разбера как точно се натоварвам като пулс, като в паузите между геймовете поглеждах сърдечния си ритъм и в реално време. След края видях и колко съм се движил по време на играта. За това се грижи GPS от последно поколение с помощта на три сателита. Часовникът никога не лъже, което не може да се каже за нас самите, защото заради странични фактори понякога ни се струва, че сме тренирали много здраво, но реално не е било така.

Поддържа мониторинг на 15 спортa – от бягане и колоездене до плуване, гребане, крос тренажор, планинско катерене и триатлон. За хората, занимаващи се отскоро със спорт, Watch GT 2 е смарт треньор, който помага за поддържането на формата с треньорски напътствия за бягане както за начинаещи, така и за напреднали. Часовникът дава напътствия в реално време и едновременно с това ви предоставя обратна връзка относно ефективността на тренировката.

За българската премиера на модела Huawei и Ивет Лалова предизвикаха фитнес инструктора Александър Кирилов от  Next Level Fitness Club  да разработи тренировъчна програма, която можеш да следваш и в същото време да се възползваш максимално от възможностите на часовника си. Тренировката във фитнеса ми започна както винаги със загрявка от 15 миути бързо ходене на пътека при 6% наклон и скорост от 6.5 км/ч. Тук целта ми бе да поддържам среден пулс 130 удара в минута.

Преминах към упражнения, които имат за цел да възстановят способността на ставите и зоните около тях да се движат свободно и неограничено, до пълното си разгъване. Преминах към натоварванията с тежестта на собственото ми тяло. Започнах с три серии клекове по 12 повторения, напади назад – три серии по 12 повторения на крак, три серии лицеви опори по десет повторения, гребане с дъмбел, отново три серии по десет повторения, коремни преси – три серии по 15 повторения.

Преди всяка почивка следих с часовника, когато пулсът ми падне до 110 удара, и започвах следващата серия. Според програмата средната ми пулсова честота в продължение на цялата тренировка трябваше да е между 130-150 удара в минута. Нямах време за разговори и седене по пейките, а следих пулса си с часовника, за да работя правилно, без да се самозалъгвам отосно натоварванията.

Тренировката ми продължи с интервално кардио на пътека 10 минути леко тичане с 8-10км/ч за 20 секунди, последвано от 40 секунди ходене. Преди сауната завърших с 5 минути упражнения за разтягане, които са много важни и не трябва да пренебрегваме, само защото винаги бързаме и все нямаме достатъчно време.

След като се изкъпете и дори да бързате за бизнес среща, имате огромен избор от различни дизайни на екрана. От класически, през електронни до дизайнерски. Всички 13 различни версии на екрана могат да се комбинират със стилна кожена каишка, отиваща си дори с костюм, или пък спортна за всекидневието и тренировките в различни цветове. Сменят се елементарно чрез бързите патенти за под минута (засичах си с хронометъра на часовника).

Не всичко е тренировки и много движение през деня. За храненето Watch GT 2 не може да ни помогне, но може при възстановяването преди следващата тренировка. Съдействието идва с функционалността за следене и анализ на съня, защото качествената почивка е не по-малко важна от тренировките, а в допълнение на помощ идва и функцията за нормализиране на нивата на стрес, също следени от часовника. След близо месец с Huawei Watch GT 2 трябва да ви кажа, че часовникът води доста интензивен живот. Затова е разработен да се зарежда бързо и да издържа повече. Чипсетът Kirin A1 позволява много ниска консумация на енергия и удължава живота на батерията при по-висока производителност в сравнение с предишния модел. С едно зареждане, разбира се, в зависимост от активността ви и използваните функции, батерията може да издържи до две седмици!

Продажбите на мъжката версия вече започнаха на цена от 479 лева и по информация от големите вериги надминават предварителните очаквания. Дамската версия, която е с по-малък размер и различен дизайн, се очаква да се появи на нашия пазар малко по-късно.

Снимки: Александър Михайлов

Още от Спорт и бизнес

Виж всички