130 000 лева ще бъдат разпределени по точкова система между спортни клубове в Перник

130 000 лева ще бъдат разпределени по точкова система между спортни клубове в Перник

130 000 лева да бъдат разпределени по точкова система за детско-юношески спорт и за мъже и жени през тази година в Перник, предвижда нова наредба в общината. Това обяви на общественото й обсъждане днес Десислава Стойова - главен експерт "Спорт" в общинската администрация.

По думите й минимум 65 на сто от тези средства ще бъдат насочени към детските школи, останалите пари са за мъже и жени в аматьорския спорт. В тази група влиза мъжкият отбор по ръгби "Валяците" - 32-кратен републикански шампион, баскетболният отбор на Миньор 2015, засега абсолютен фаворит се във Втора аматьорска национална лига, за мъже и жени в индивидуалните спортове и др.

Първият критерий за определяне на точките е картотекирани спортисти, взели участие в държавно първенство. Отборите ще получат твърда сума, ако детско-юношеската им школа има поне един състезател, класирал се от първо до трето място на държавни първенства, независимо от възрастта. Последният компонент е броят на първенствата, в които отборите са участвали.

Задача на общината е преимуществено да подпомага детско-юношеския спорт, каза Стойова. Затова средствата ще се разпределят по точкова система по три приложения.  В едното клубовете ще посочат данните за детско-юношеския спорт, във второто се третира група мъже и жени. В трето приложение фигурират онези клубове, които на любителски начала участват и в по-долен ранг състезания.

Парите за представителните отбори по футбол и волейбол няма да се определят по точковата система. Средствата за футболния Миньор са заковани с решение на Общинския съвет на 250 000 лв., минимум 50 000 лв. ще получи волейболният Миньор. Наредбата ще бъде обсъдена от Общинския съвет на заседание в сряда.
Още от Други спортове

Виж всички