Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" преди Полша - Словакия

Британски политик предложи Лондон да замести Токио като домакин на Олимпиадата

Британски политик предложи Лондон да замести Токио като домакин на Олимпиадата

Лондон е готов за домакинство на Олимпийските игри през 2020 година, ако епидемията от коронавирус не бъде преодоляна, твърди кандидатът за кмет на консерваторите Шон Бейли. Вирусът, който отне повече от 2000 човешки живота в Китай, зарази 74 хиляди души по целия свят и оказа огромно влияние върху спортния календар в цяла Азия.

Организаторите на Олимпиадата в Токио вече правят значителни стъпки в битката с коронавируса, работейки съвместно с държавните здравни служби и Международната здравна организация. В Япония обаче също има стотици заразени, а към момента и два смъртни случая, регистрирани на поставения под карантина край Йокохама крузер "Диамантената принцеса".

Лондон бе домакин на Игрите през 2012 година и Бейли счита, че британската столица е добре подготвена за пожарен вариант.

"Имаме инфраструктура и опит. Светът може и да се нуждае от нас заради епидемията от коронавирус. Лондон е добре подготвен, ако се наложи да приеме Олимпиадата през 2020-а", написа той в “Туитър”.
Въпреки че Бейли най-вероятно предлага британска помощ съвсем приятелски, неговите думи не бяха добре приети в Азия и най-вече в Япония. Неговото съобщение бързо стана водеща тема в социалната мрежа и предизвика близо 50 хиляди отговора, повечето от тях негативни.

"Как смеете?! Не можете да лишите Япония от Олимпийските игри. На първо място самата Великобритания не взе мерки за "Диамантената принцеса", която е нейна собственост", написа потребител с регистрация @Gelsomi47388050, обобщавайки масовото настроение в страната след туийта на Бейли.

Организационният комитет на Токио 2020 не отговори на предложението на британския политик, но увери чрез мейл към обществото, че прави всичко възможно в битката с коронавируса.

"Токио 2020 продължава съдействието си с всички важни организации, които следят внимателно епидемията от инфекциозната болест. Ще прегледаме всички възможни варианти за противодействие", гласи позицията на организаторите.

Още от Токио 2020

Виж всички