Борците ни в топ 3 в класирането по медали на Евро 2020

Борците ни в топ 3 в класирането по медали на Евро 2020

Борците ни завършиха в топ 3 в неофициалното класиране по медали на европейското за мъже и жени в Рим.

В трите стила България спечели общо 6 медала - 3 златни, две сребърни и едно бронзово отличие. С титли ликуваха Миглена Селишка, Мими Христова и Едмонд Назарян при класиците, сребро взеха Биляна Дудова и Даниел Александров в класическия стил, а Тайбе Юсеин спечели бронз.

Начело е Русия с 22 медала от тях 9 златни, 6 сребърни и 7 бронзови.

Трети е тимът на Беларус с 8, като балансът е 3-1-4.

Класирането е направено на олимпийския принцип, според който водещо са спечелените златни отличия. Така България оставя след себе си Украйна и Азербайджан, които имат по 13 медала, но са само с по 2 титли.

Иначе Международната федерация по борба прави класиране по точки. И в трите стила начело е Русия. При жените България е на 4-то място с 89 т., рускините са лидерки със 190 т. Миналата година нашите момичета завършиха втори в отборното. Сега тройката се допълва от Украйна (155) и Беларус (97).

В класическия стил тимът ни е на 8-о място със 75 т. Руснаците оглавяват класирането със 128 т. След тях са Азербайджан (116)  и Турция (90).

В свободния стил националите бележат възраждане, като влязоха в топ 10 с 50 т., благодарение на петите места на Георги Вангелов, Мирослав Киров, Джемал Али и Ахмед Магамаев. Сборная е начело със 186 т., след тях са Азербайджан (116) и Грузия (95).

Европейското бе част от подготовката на тима за оставащите две олимпийски квалификации - в Будапеща от 19 март и в София от 30 април.

Снимка: БФ БОРБА, КОСТАДИН АНДОНОВ

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти