Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

След 52 години отново швейцарски триумф в слалома в Кицбюел

След 52 години отново швейцарски триумф в слалома в Кицбюел

52-годишното чакане на швейцарците за победа в слалома в Кицбюел приключи и новият им герой в техничните дисциплини Даниел Юл осигури триумфа за себе си и страната си. Националният рекордьор по победи в слалома увеличи сметката си на 4 успеха с перфектно каране във втория манш и общо най-добро време от 1:41.50 минути. Фаворитът на домакините Марко Шварц не можа да си осигури триумф след дълъг период на контузии и трябваше да се примири с второто място на само 0.12 секунди изоставане. Трети завърши 22-годишният французин Клеман Ноел с пасив от 0.37 секунди.

Последният швейцарец, който бе печелил слалома в Кицбюел, бе Думенг Джованоли през 1968 година. Пистата в австрийския зимен център се превръща в много специална за Юл, който регистрира там и първия си подиум в Световната купа на 21 януари 2018 година. Ноел пък финишира в топ 3 във вече девет от последните 13 слалома в Световната купа.

Въпреки че изостана само с 1.53 секунди от темпото на победителя, Алберт Попов не можа да се класира за втория манш, тъй като топ 30 се вместиха в едва 1.40 секунди разлика и огромната конкуренция не остави шанс на българина. Другият ни представител Камен Златков не можа да завърши спускането си на “Щрайф”.

Без Алберт Попов във втория манш в Кицбюел
Без Алберт Попов във втория манш в Кицбюел19-годишният норвежец Лукас Бротен спечели първия манш доста изненадващо, въпреки че се спусна със стартов номер 34 в 16-ото си състезание за Световната купа. Неговият шотландски треньор Малкълм Ърнски нареди пистата за първия манш и това явно се отрази позитивно на тийнейджъра. Вторият манш обаче бе подреден от Матео Йорис и трасето стана малко по-технично с по-тясна състезателна линия между вратите, а и слънцето се скри и температурите се понижиха.

Един от топ фаворитите Хенрик Кристофершен остана на четвърта позиция в крайното класиране, заедно с именно по-младия си сънародник Бротен, като и двамата останаха на 0.49 секунди от Юл. Топ 10 допълниха Михаел Мат, Джулиано Рацоли, Адриан Пертъл, Рето Шмидигер и Себастиан Фос-Солевог.

Няколко състезатели с по-големи стартови номери намериха място във втория манш и заслужиха уважението на колегите си - Адриан Пертъл (73, Австрия), Себастиан Холцман (65, Германия), Атле Лие Макграт (66, Норвегия), Лори Тейлър (68, Великобритания) и Антон Тремел (50, Германия). Пертъл дори водеше в класирането след спускането на първите 21 състезатели и накрая завърши осми.

Последвайте канала ни в

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти