Алберт Попов за пети път ще кара втори манш в слалом от СК през сезона

Алберт Попов за пети път ще кара втори манш в слалом от СК през сезона

Най-добрият българин в техничните дисциплини Алберт Попов за пети път през сезона се класира за втория манш в слалом от Световната купа по алпийски ски. Българинът даде 26-о време на пистата “Планай” в австрийския зимен център Шладминг - 53.80, което бе с 2.39 секунди по-бавно от постижението на фаворита на домакините Марко Шварц. Миналият уикенд в Кицбюел той записа пасив от 1.53 спрямо тогавашния лидер след първото спускане Лукас Бротен, но това не се оказа достатъчно за място в топ 30. Най-добрят резултат досега през сезона е 13-а позиция в швейцарския курорт Аделбоден на 12 януари.

Другият българин в стартовия списък - Камен Златков - преодоля трасето за 55.68 секунди (+4.27) и завърши 46-и от 73-ма записани състезатели. Вторият манш е от 21:45 часа българско време.

Първият манш бе спечелен от стартиралия първи на трасето австриец Марко Шварц, който въпреки мъглата и слабата видимост в горната част на пистата, записа най-доброто време с отлично каране - 51.41 секунди. Втори (трети стартирал) се нареди водачът в класирането за малкия кристален глобус Хенрик Кристофершен с изоставане от само 0.14 секунди, а трети остана друг фаворит - Алекси Пентюро с пасив 0.32 секунди.

Попов, както и повечето от състезателите след 10-и стартов номер, записваха изоставане от около половин секунда на първа междинна контрола (0.49). За съжаление, той не можа да го задържи дори в най-стръмната част на пистата, където се чувства най-добре, а в заключителния сегмент също имаше проблем с намирането на правилното темпо. Така той финишира с изоставане от 2.37 секунди спрямо водача в подреждането Шварц. 

Топ 10 допълниха Даниел Юл, Себастиан Фос-Солевог, Алекс Винацер, Дейв Райдинг, Виктор Мюфа-Жанде, Рамон Ценхойзерн и Стефано Грос. 

Клеман Ноел, който е забележителен от началото на сезона и заслужава да бъде наричан изгряваща звезда, направи сериозна грешка в самото начало на първия манш. Той успя да се спаси от отпадане и да влезе в следващата врата, но финишира с изоставане от 2.60 секунди спрямо временния лидер Шварц. Това го постави в ситуация да трепери за класиране за втория манш и затвърди впечатлението, че през настоящия сезон 22-годишният французин или избухва с класиране на подиума, или с подобни такива грешки - когато не е в топ 3, той досега не финишираше два пъти в състезанията. В крайна сметка той “хвана последния влак” с 30-о време и попадна сред участниците във втория манш.

Първият отпаднал в състезанието бе олимпийският шампион в дисциплината от Ванкувър 2010 Джулиано Рацоли, който хвана кол във втората половина на пистата и не можа да продължи тенденцията на възходящите си класирания в последните два слалома. Засега той се представи на най-високо ниво в една от най-престижните спирки на Световната купа - в Кицбюел миналият уикенд, където завърши седми. 

Впоследствие и детето чудо на Норвегия Лукас Бротен, който водеше след първия манш в Кицбюел, не можа да преодолее трудната писта и отпадна след първата междинна контрола, на която изоставаше само с 0.18 секунди. Отпадналите общо бяха 19, а Павел Трихичов от Русия не стартира.

Следвай ни:

Още от Зимни спортове

Виж всички