Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Никога досега не е имало толкова много жени на ръководни постове в МОК

Никога досега не е имало толкова много жени на ръководни постове в МОК

От Международният олимпийски комитет (МОК) обявиха, че ангажираните в организацията жени са почти половината от всички работещи за олимпийското движение.

В това число влизат както членовете на МОК, така и участващите в различните комисии. Този факт прави феминизацията на МОК най-висока като процент в цялата му история. Така статистиката показва, че в момента в 30-те комисии 47.7 процента от заемащите позиции са жени, което е с повече от 2 процента повече от 2019-а година, когато са били 45.4.

11 от тези 30 комисии пък имат за председатели представителки на нежния пол. Такива са Кунуинг Патама Леесвадтракул от Тайланд (начело на Комисията по култура и олимпийско наследство), бившата олимпийска шампионка по кънки-бягане от Китай Чжън Хон, която оглавява новосформираната комисия за подготовка на 4-ите Младежки олимпийски игри, които ще се проведат през 2024-а година в Кънуън (Република Корея).

"От 2013-а година насам женското участие в управлението на Олимпийското движение и на самия Комитет става все по-забележимо. Преди 7 години едва 20 процента от членовете на комисиите са били дами, докато в момента този процент е повече от удвоен, се казва в становище на МОК. Подкрепа зае тази тенденция даде и президентът на организацията Томас Бах.

"Увеличаването на лидерската роля на жените е общ отборен успех за нас. Искам още един път да благодаря на дамите за тяхната отдаденост, вдъхновение и енергия, които носят на спорта, каза още Бах.

Още от Токио 2020

Виж всички