Сейко Хашимото: МОК е твърдо решен да проведе Олимпийските игри догодина

Сейко Хашимото: МОК е твърдо решен да проведе Олимпийските игри догодина

Международният олимпийски комитет (МОК) е твърдо решен да проведе Олимпийските игри в Токио догодина и Япония вярва в това, заяви на пресконференция днес японският министър по олимпийските въпроси Сейко Хашимото.

"Това не показва ли решимостта на г-н Бах за успешно провеждане на Игрите в Токио догодина", каза тя в отговор на въпрос да коментира неотдавнашното изявление на президента на МОК Томас Бах, че вероятно Олимпийските игри ще трябва да бъдат отменени, ако не успеят да се проведат през следващото лято.

Олимпиадата в Токио трябваше да се проведе от 24 юли до 9 август 2020 година. Поради пандемията от коронавирус състезанията бяха отложени с една година и ще се състоят от 23 юли до 8 август 2021-а. Вчера президентът на МОК Томас Бах намекна, че игрите може да бъдат отменени, ако не се състоят догодина заради глобалната криза.

Споразумението за отлагане на Игрите за следващата година поради коронавируса беше постигнато на 24 март. Страните разбраха, че във времето, останало до началото на Олимпиадата, световният спорт няма да има време да се справи с кризата, свързана с разпространението на коронавируса.

МОК не се съгласи да отложи Олимпиадата за много дълго време, а организаторите не искаха да понесат огромни финансови загуби. Япония претърпя най-много щети - страната вече е похарчила повече от 12 милиарда долара. Според експерти, отлагането на Игрите може да струва на рекламодателите повече от 1 милиард долара. Загубите, понесени от националните олимпийски комитети и самите участници, тепърва ще се изчисляват.

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти