И в хандбала обмислят варианти за приключване на сезона

И в хандбала обмислят варианти за приключване на сезона

Българската федерация по хандбал обмисля няколко варианта за довършването на сезона, който беше спрян през март заради епидемията от коронавирус в страната, съобщиха от централата. Обсъжданите възможности за първенствата при мъжете и при жените са предложени на вниманието клубовете и се очаква тяхното мнение.

Очаква се също в кратък срок и становище от страна на Европейската хандбална федерация относно евентуално поставяне на срок, в който първенствата трябва да приключат. Единият вариант е шампионатите да се прекратят и отборите да завършат на настоящите си места в крайното класиране. Това обаче ще се случи само при консенсусно решение от страна на участващи клубове. Вторият вариант е първенствата да се доиграят.

При него също има две възможности. Едната е това да стане след прекратяването на рестрикциите, заложени в Заповедите на Министъра на здравеопазването и Министъра на младежта и спорта, касаещи провеждането на спортни и културно-масови прояви, както и достъпа до спортни обекти. След това да се даде разумен срок от около 20 дни, в който клубовете могат да проведат подготовка за оставащите срещи и след това шампионатите да се подновят. Другата опция е първенствата да се доиграят в края на август или началото на септември, а една седмица след приключването на сезон 2019/2020 да започне и новата спортно-състезателна година.

По този начин отборите ще проведат подготовка еднократно - за края на стария и началото на новия сезон. Възможно е също, с цел оптимизация на разходите, на клубовете да бъде предложено полуфиналите и финалите за титлата да се проведат в рамките на един уикенд, подобно на финалния турнир Купа България (полуфинали 1-4, 2-3 и финали за 1-2-ро и 3-4 място), а не както бе предвидено в наредбата - с полуфинални и финални серии, които трябва да се играят на разменено гостуване до две победи от три срещи.

Обмисля се за края на лятото да бъде отложен и финалният турнир за Купа България при мъжете.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти