Европейският хандбал измисли решение за големите турнири през годината

Европейският хандбал измисли решение за големите турнири през годината

Европейската хандбална федерация (ЕХФ) проведе онлайн среща, на която бяха обсъдени възможностите за доиграване на мачовете през сезона на клубно и национално равнище в условията на глобална пандемия от COVID-19. В резултат членовете на ЕХФ приеха решения да отменят оставащите мачове от квалификациите за европейското първенство за жени през 2020 година.

За шампионата ще се класират отборите, които са играли на европейско и през 2018 година - Франция, Русия, Нидерландия, Румъния, Швеция, Унгария, Черна гора, Германия, Сърбия, Испания, Словения, Полша, Чехия и Хърватия. Норвегия и Дания се класират като домакини на шампионата от 2 до 20 декември, а жребият за турнира ще бъде на 18 юни във Виена. Мачовете от плейофите за световното първенство за мъже през 2021 година в Египет също се отменят.

За първенството се класират отборите от четвърто до 14-о място от проведеното по-рано тази година европейско първенство, които не си бяха осигурили автоматична квота - Словения, Германия, Португалия, Швеция, Австрия, Унгария, Беларус, Исландия, Чехия и Франция. Медалистите от Евро 2020 - Испания, Хърватия и Норвегия, както и настоящият световен шампион Дания имаха подсигурени квоти за световното първенство от 14 до 31 януари догодина.

Що се отнася до Шампионската лига, ЕХФ взе следните решения:

При мъжете се отменят осминафиналите и четвъртфиналите и се преминава директно към финална четворка, която ще се състои на 28 и 29 декември в Кил, Германия. За нея се класират първите два отбора от двете най-силни групи - Барселона, Пари Сен Жермен, Кил и Веспрем. При жените, където турнирът бе на фаза четвъртфинали, се предвижда изиграването на Финална осмица на 3, 5 и 6 септември в Будапеща.

Ако това не е възможно, има вариант за Финална четворка през октомври, в която ще играят първите два отбора от всяка от двете най-силни групи. Това са френските Метц и Брест, датският Есберг и унгарският Дьор. Турнирите за Купата на ЕХФ при мъжете и жените, както и Чалъндж купата при мъжете жените се отменят.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти