Жан Тод: Отборите от Формула 1 трябва да преосмислят сериозно бюджетите си

Жан Тод: Отборите от Формула 1 трябва да преосмислят сериозно бюджетите си

Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод предупреди Формула 1, че организацията се изправя пред нови реалности и ще се наложи да направи още бюджетни орязвания. Вече девет състезания от сезон 2020 бяха отложени или отменени, а заради глобалната пандемия от коронавирус новият сезон няма да стартира по-рано от края на юни месец.

„Сигурен съм, че много отбори, доставчици и производители ще трябва да преразгледат програмите си. Може би някои от тях ще трябва да спрат. Не искам да звуча прекалено песимистично, но се надявам собствениците на някои от отборите и техните спонсори да запазят същото ниво на мотивация“, коментира Тод.

„Няма да караме никой да бърза. Ще продължим със сезона чак тогава, когато рискът за хората е сведен до нула“, добави французинът.

Отборите във Формула 1 се съгласиха да намалят бюджетите си за 2021 година от 175 на 150 милиона долара, а е много вероятно ФИА да поиска допълнително падане на тавана за разходи до 100 или 125 милиона на отбор.

„Трябва да бъдем решителни в тези си искания, защото те ще срещнат съпротива. Ако обаче не бъдат приети, поставяме под опасност съществуването на любимия ни спорт“, завърши Жан Тод.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти