Стойчо Младенов посочи какъв формат е най-удачен за родния шампионат

Стойчо Младенов посочи какъв формат е най-удачен за родния шампионат

Българският треньор Стойчо Младенов даде дълго интервю за предаването "Пред банята". Той разкри каква е обстановката в Казахстан, как вижда развитието на българския футбол и какво очаква от промяната на ръководството в БФС.

"Здравословно всичко е нормално. При нас мерките са същите, каквито са и в България. На този етап нямаме разрешение да се завърнем в България. Чакат решение какво ще се прави с шампионата. Може би това решение ще се вземе утре. Тежко и напрегнато е навсякъде. Тук започнаха да се появяват заразени във всеки град. В Казахстан малко на по-късен етап от България, но и тук се случва такова нещо", каза Младенов.

Той заяви, че широко се е коментирала и ситуацията в Беларус, където продължават да играят футбол и да неглижират проблемите. "Голяма смелост от тяхна страна, много са уверени в това, което правят. Бъдещето ще покаже дали тяхното решение е по-правилно. Аз продължавам да мисля, че човешкия живот е най-важен независимо от сферата на живота - спорт, политика или всичко останало", каза треньорът на Кайсар.

Относно евентуалната опция за доиграване на шампионатите Младенов заяви: "При нас в Казахстан нещата ще станат по-лесно, защото има повече варианти от Европа, защото при нас шампионатът е пролет-есен. Играхме по три пъти с всеки противник. Коментира се да се махне едното завъртане. В България сезонът е по-различен и времето не достига. Бих казал, че и в България има вариант дори септември или октомври. Мисля, че всички шампионати ще се доиграят, защото се засягат много интереси. Един голям бизнес е и ще се вземат правилните решения. Относно въпроса за по-добрата система на игра пролет-есен или есен-пролет. Работил съм и в България, и сега в Казахстан. В България ще е по-удачно да се играе пролет-есен. Това е по-удачно и от финансова гледна точка, защото се прави само една подготовка. Това е важен момент. Когато започнат евротурнирите клубовете ще са в по-добра игрова форма. Сега играем три месеца и половина и спира шампионатът, после пак същото. Когато отборите направят игрови ритъм, ние спираме", допълни още Младенов.

Специалистът заяви, че в неговия отбор очакват с нетърпение участието в европейските клубни турнири, защото това ще бъде историческо първо участие на Кайсар.

Стойчо Младенов призна, че желае да се завърне при семейството си, но за момента това е невъзможно, тъй като разпоредбите са такива. "Още когато се прекрати шампионатът, изявихме желание да си тръгнем, но от клуба не ни разрешиха. Сега стоим и изпълняваме указанията. Ако получим разрешение да се приберем, ще търсим начин да го направим, защото желанието ни е такова", каза Младенов.

Той изказа и очакванията си относно евентуално класиране на националния отбор за Европейско първенство и очакваните промени в управлението на българския футбол. "За нас е много по-важно какъв път ще поемем след избора на ново ръководство на БФС. Едно класиране няма да помогне, ако продължим по същия начин, само някои ще се облажат. Очаквам да се направят сериозни промени във всяко едно отношение. Професионализмът не лъха от много места в България. При всички положения кризата ще насочи 50% от клубовете да разчитат на местни кадри. Това ще развие положително българския футбол. Ще се подобрят условията в школите, защото това е много важно. Не трябва да подценяваме аматьорския футбол. В Германия 50% от кадрите идват от аматьорските отбори. В България той се неглижира и не се подпомага. Има хора, които могат да управляват футбола, които могат да водят успешно промените", каза Младенов.

Той не подмина и въпроса, свързан с това да поеме ЦСКА-София. "Ще се завърна в ЦСКА, когато има желание от двете страни. Това са напълно нормални неща. Разбира се, че желая да се върна и да работя. Желанието трябва да е и от двете страни еднакво силно", заяви специалистът.

Последвайте каналите ни в:

Още от Българи зад граница

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти