WТА планира по-големи наградни фондове и по-дълъг сезон след кризата

WТА планира по-големи наградни фондове и по-дълъг сезон след кризата

Женската тенис асоциация (WТА) обмисля варианта за удължаване на сезон 2020 заради прекъсването, наложено от пандемията от коронавирус.

Кампанията беше спряна в началото на март, а мачове няма да се играят поне до 7 юни, като този период най-вероятно ще бъде удължен заради продължаващото бързо разпространение на опасната инфекция в световен мащаб.

От замразяването на сезона страдат най-вече тенисистките с по-задно класиране в световната ранглиста, който нямат възможност да участват в турнири и да генерират необходимите им средства за преживяване.

“WТА работи с нашите организатори на турнири с цел увеличаване на възможностите за допълнително възнаграждение, когато сезонът бъде подновен, като обмисляме настоящата кампания от 44 седмици да бъде продължена и да бъдат включени още състезания. Надяваме се да се завърнем на корта възмогно най-скоро. Но това ще стане, когато здравето и сигурността на тенисистките, феновете и персонала бъде напълно гарантирана", се казва в съобщение на Женската тенис асоциация.

Шампионатът на WТА, с който се слага край на сезона, е насрочен за периода 1-8 ноември, след което следва зимна пауза от около 10 седмици.

"В WТА напълно осъзнаваме предизвикателствата, пред които са изправени тенисистките, с които трябва да се справят и милиони хора по света в тази безпрецедентна ситуация. Желанието ни е да имаше начин за някакъв вид компенсация, особено за тези, които се нуждаят най-много, но WТА за съжаление няма финансовия ресурс да помогне в това отношение. Професионалните тенисистки не са служителки на WТА, а участват във всеки турнир като индивидуални състезателки и приходите им зависят от представянето на корта. Ясно е, че когато няма турнири, те нямат възможност да заработват средства, но положението в момента е такова и ние не можем да помогнем", се казва още в позицията на WТА.

Още от Тенис

Виж всички