Ишгъл - раят за скиорите в Тирол, от който пламна заразена половин Европа

Ишгъл - раят за скиорите в Тирол, от който пламна заразена половин Европа

Наричат австрийското градче Ишгъл, разположено в сърцето на Тирол, рая на скиорите, снежната Ибиса на Алпите. Курортът привлича всяка зима милиони туристи от цял свят. А сега при пандемията с коронавируса мнозина го сочат с пръст като един от главните виновници пандемията в Европа да се разрасне с такава скорост в страни като Италия, Испания, Великобритания, Норвегия, Дания, Исландия.

Курортът се развива от повече от 50 години и за това време може да се похвали с хиляди километри снежни писти. Ето някои от тях - в самия Ишгъл пистите са над 200 километра и разполага с 40 лифта. Наблизо са още Бад Гащайн с 250 км писти и 16 лифта, Бад Клайнкирхайм - 185 км писти и 27 лифта, глетчерът Мьолталер - 250 км писти, Кицбюел - 168 км писти и 30 лифта.

Надписи на няколко езика, включително и български посочват на планинския връх над курорта посоките към Ишгъл (Австрия) и Замнаун (Швейцария).

Разстоянието между двата курорта е само 72 км.На около 1100 километра от София до Ишгъл човек може да стигне за по-малко от 24 часа - при добра кондиция и хубаво стечение на обстоятелствата без кой знае какви големи опашки по границите и, разбира се, с почивки. А от алпийското градче до съседно Милано са само 190 км - разстояние, което не може да е предизвикателство за съвременния турист. Да не изброяваме всички центрове с превъзходни писти - може да се намерят в приличните туристически сайтове.

Най-хубавото на Ишгъл и околните селца е, че това не е съвсем тузарски курорт, затова тук прииждат хора средна ръка от цяла Европа, Америка, дори и Австралия.

И докато карат по дългите стотици километри писти, скиорите често се озовават на територията на Швейцария и Италия, затова на някои места може да се видят пътни табели коя страна в коя посока се намира. А сезонът е доста дълъг - от ноември до началото на май, макар че през март, април и май за каране стават предимно пистите по глетчерите.

Ишгъл със своите 1500-2000 жители приема около един милион туристи от цял свят за зимния сезон. От Италия, Швейцария и Германия може да се стигне до курорта по всякакъв начин - удобни връзки между влакове от трите държави качват туристите на автобуси до курорта, които се движат по разписание на всеки час. Просто се качете на автобус №260 от гара Пазнаун, след като слезете например от нощния джетвлак, и след час ще сте горе на пистите на Ишгъл, обясняват туроператорите. За 2018 г. авторитетно специализирано списание нарежда Ишгъл като номер 1 в класация на зимните курорти за 2018 г. Само ски зоната Силврета арена около Ишгъл има 240 км перфектно поддържани писти.

Но не само отличните писти и един доста дълъг сезон са причините, които привличат толкова много скиори. Тук за някои големияет магнит е нощният живот в баровете и ресторантите на Ишгъл и близкото Пазнаун. За други са напълно достатъчно т.нар. апрески барове - те са разположени на финала на пистите или на началните станции на лифтовете и там скиорите влизат направо с тежките си скиорски обувки и цялата екипировка веднага щом слязат от ските. Обикновено купонът в тези барове започва в ранния следобед и продължава според силите на участниците. За някои са достатъчни няколко бири, за да се отрежат след умората от карането. Други продължават с бирите, без да ги броят - докато ги държат краката.

Магазин в курорта предлага дрехи в стила на типичните тиролски носии.

Чашите с бира не се броят, а често и барманите не смогват, затова само ги изплакват след поредната поръчка. После градусите от изпитата бира си казват думата и сред общи танци и прегръдки купонът продължава цяла нощ.

Но писано било тази снежна приказка, която някои наричат Ибиса на Алпите,

да се превърне в

кошмара на Европа

заради плъзналата

оттам зараза с

коронавируса

Казват, че пациент нула в Ишгъл е бил 36-годишен германец, барман точно в един такъв популярен апрескибар - “Кицлох”, близо до началната станция на лифта в долината на селцето. Той е предал вируса на стотици скиори - предимно от Скандинавието и Германия. Повече от половината норвежци с положителен резултат за COVID-19 са били тук на почивка. Общият брой заразени в Норвегия е 1423, смъртните случаи са 10. Същото важи и за една трета от заразените датчани (общо 1204 души). Подобна е характеристиката и за случаите в Северна Германия – немалко от тях са били в Ишгъл на почивка. В Озталбкрайс – район на изток от Щутгарт, пък издирват хора, пътували с автобуси до селцето

в края на февруари и

началото на март,

когато започва

европейската драма

Властите в Исландия обявиха Ишгъл за опасна зона още на 5 март. Защото повечето случаи в малката страна са точно от тук.

Ските, купонът и

флиртовете

продължават обаче

с пълна сила,

сезонът е

във вихъра си

а австрийските власти получиха много и сериозни обвинения, че не са предприели необходимите мерки, за да ограничат контактите в огнището на заразата. По този повод “Щандарт” излезе със заглавие “Алчност и провал в Тирол”, защото дори след като се видя началото на заразата, лифтовете и кабинковите линии продължаваха да работят.

Едва на 13 март цялата долина около Ишгъл, известна като Пазнаунтал, заедно със Санкт Антон, друга популярна ски дестинация наблизо, е поставена под карантина, а всички апрески барове са затворени на 11 март.

Безкрайните писти на курортното градче привличат туристи от цял свят.

Сред първите 9 от доказаните заразени с коронавируса са от съседното на Ишгъл селище Капъл, като повечето от тях са ски учители или сноуборд инструктори. Към средата на март от всички заразени в Австрия близо половината са от района на Тирол.

Затова и повечето експерти са на мнение, че точно от тези любими на скиорите места - апрески пъбовете, е плъзнал големият ужас за Европа.

Веднага са отменени няколко концерта със звездни изпълнители. Така няма да има концерт германският рапър Сидо, поканен за Великден, а изявата му е била насрочена за 12 април на планинския връх над Ишгъл. Италианската звезда Ерос Рамацоти, за чийто концерт билетите почти са разпродадени, също няма да пее на 2 май в курорта, когато е трябвало официално да се закрие сезонът.

В Норвегия заразените от Ишгъл започват да се прибират на 7 март. Ден по-късно властите в Тирол обявяват, че “от медицинска гледна точка е малко-вероятно инфекцията да идва от Кицлох”. Два дни по-късно все пак мястото е затворено.

Засега е трудно да се определи докъде е успяла да стигне заразата. Но има сигурни данни, че например анестезиолог от клиника в Залцбург се е заразил тук. Резултатът – 100 медицински лица, с които той е имал контакт, са под карантина по къщите си. Партньорката на доктора - медицинска сестра в неонатология, също е носител на вируса.

Смята се, че и “нулевият” пациент във Великобритания се е заразил в Ишгъл. “Дейли мейл” написа, че това е IT консултант, който се е заразил с вируса убиец на ски парти в Австрия” и е разпространил заразата седмици по-рано, отколкото се смяташе. Мъжът се казва Дарън Бланд - той е от Маресфийлд, Източен Съсекс, а после е заразил 49-годишната си съпруга Сара и децата си, след като се е завърнал от Ишгъл още в средата на януари.

50-годишният мъж се е присъединил към трима приятели в австрийския ски курорт от 15 до 19 януари. И тримата са отпътували към домовете си - двама в Дания и един в Минесота, САЩ - болни.

Бланд разказва пред английските медии, че са посетили бар “Кицлок”, където хората танцували и пеели, разгорещени и потни след карането на ски, а сервитьорите правели снимки: “Не бихте могли да си представите по-добро място за вируса.”

Той споделя още, че е бил болен 10 дни, “не можех да стана, не можех да работя. Бях останал без дъх.” Официално първият регистриран случай във Великобритания бе на 31 януари, а първото предаване на вируса - на 28 февруари.Ишгъл, разбира се, не е единствен в това отношение.

В Зьолден също има

барман, носител на

вируса

Той работи в хотел, а 80 души, които са били в контакт с него, са поставени под карантина.

Заразата плъзва и към Южен Тирол - в Северна Италия, която се оказа най-потърпевшият европейски регион, също затвориха набързо всички ски центрове. Там също се чуват много коментари, че те са толкова потърпевши заради плъзналата откъм Ишгъл зараза.

Разплитането на историята започва с полета на компания Icelandair от Мюнхен до Рейкявик на 29 февруари: с него пътували много исландски туристи, завръщащи се от Италия и Австрия. До този момент се смяташе, че основният източник на заразата в Европа е Италия. Тестовете, проведени сред исландците от въпросния полет, обаче разкрили друго: един завръщащ се от Италия бил диагностициран с коронавируси, но и много от завръщащите се от Ишгъл. И така на 5 март

исландските власти

обявяват тиролския

курорт за рисков

район - подобно на

китайския град Ухан

и Иран

И в Норвегия било отчетено подобно развитие. На 7 март страната подложила на тест група туристи, карали ски в Ишгъл. Тестовете на много от тях били положителни. Ден по-късно Норвегия обяви, че общият брой на заразените с коронавирус норвежци е 1198, като близо 500 от тях са били на почивка в Австрия, повечето в района на Ишгъл.

Австрийските зимни курорти са любима дестинация и на германските туристи. По информация на германското списание “Фокус” само в Хамбург вече са диагностицирани над 80 души с коронавирус, чиято история на заболяването е свързана именнно с Ишгъл. В Дания пък те са повече от 100. На 9 март датските власти също обявиха Тирол за рисков район, а германските - едва на 13 март, когато австрийските власти поставиха Тирол под карантина. От около 360 заразени с коронавирус към онзи момент в Австрия повече от сто са именно в провинция Тирол.

"Всичко говори за това, че

Ишгъл се е

превърнал в таен

развъдник на

заразата в Европа,

както и че курортът е бил поставен под карантина твърде късно”, пише в онлайн изданието си списание “Фокус”.

Основната лифтова станция в Ишгъл, към коята се стичат хиляди хора на ден.

Първоизточникът на заразата вероятно е 36-годишен германец, барман в популярен бар в курорта. И макар това заведение да е било затворено още в понеделник, 9 март, карането на ски през деня и вечерният живот в курорта са продължили чак до края на седмицата, преди да бъде наложена обща карантина, посочват редица издания.

По информация на германското списание “Шпигел”, междувременно коронавирус е открит и у барман в друг известен австрийски ски курорт - Зьолден. Заразени са и 80 колеги на бармана, които са били поставени под карантина. Но туристите, които вечер са се забавлявали във въпросното заведение, вече са се пръснали из цяла Европа.

Австрийската прокуратура започна разследване по версията, че Ишгъл е мястото, от което коронавирусът плъзна из цяла Европа. На 18 март германските издания “Шпигел”, “Ди Велт” и телевизионният канал NTV излязоха с твърдения, че

в края на февруари

стотици туристи в

Европа са се заразили

с COVID-19 в ски

курорта Ишгъл в

Тирол,

а властите в региона не са предупредили навреме посетителите за епидемията от вируса, регистрирайки първия случай на заразяване едва на 7 март. Губернаторът на Тирол отхвърли критиките и заяви, че вирусът се е зародил не в неговия регион и са били предприети всички мерки за борба с разпространението.

“Очевидно става въпрос за много безотговорно поведение от страна на собственик на един от най-големите барове, където е регистриран един от първите случаи в края на февруари, но той не е съобщил за това.”

Едва сега, две-три седмици по-късно, се отчитат големите грешки: късно обявяване на първия случай и последващите опасности, туристите напускат зоната на курорта, без да се знае точно кои са и колко са и без да са предупредени.

Ишгъл впрочем е особено популярен не само сред германските, скандинавските и руските любители на зимните спортове, но там и в съседни курорти ходят и доста българи. У нас също има случаи на заразени с коронавирус след ски ваканция в Австрия. А малко по-късно бяха установени и първите случаи в Банско, но без да има доказателства, че там проблемът е тръгнал например от някой върнал се от ски ваканция в Тирол.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти