Официално: богатите в Германия ще спасяват бедните

Официално: богатите в Германия ще спасяват бедните

Потвърдиха се информациите, че водещи клубове в Германия ще съберат пари, с които да подпомогнат на страдащите от спирането на футбола тимове заради коронавируса. Четирите участника в груповата фаза на Шампионската лига - Байерн (Мюнхен), Борусия (Дортмунд), РБ (Лайпциг) и Байер (Леверкузен), осигурят общо 20 млн. евро, които влизат във фонд в помощ на по-бедните тимове. Очаква се германските грандове да получат 12,5 млн. от разпределението на парите от тв права от Шампионската лига. Те ще се откажат от тях и ще ги пренасочат към фонд за подпомагане на най-засегнатите от кризата. Байерн, Борусия (Д), РБ Лайпциг и Байер (Л) ще добавят и допълнителни средства в размер на 7,5 млн.

“В тези трудни времена е важно по-стабилните финансово да помогнат на тези, които са по-слаби. Освен това искаме ясно да покажем, че всички във футбола сме обединени”, заяви шефът на Байерн Карл-Хайнц Румениге.

Как точно ще бъдат разпределени парите и кои клубове ще се възползват от финансовата помощ, ще реши ръководството на Бундеслигата.

Самите играчи на водещите отбори в Германия също демонстрират солидарност. Футболистите на Байерн и Борусия (Д) се съгласиха да намалят заплатите си, докато първенството не се поднови, а някои от тях направиха големи дарения в борбата с коронавируса.

Засега футболът в страната е спрян до края на април.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички