Отиде си легенда на родния хандбал

Отиде си легенда на родния хандбал

Отиде си една от легендите на българския хандбал Йордан Тодоров (Данчо Скота) от Варна – незабравима личност с изключително богата биография в този спорт.

Като студент във ВИФ Тодоров е вратар на представителния отбор на института, с който има над 150 мача в „А” група и 3 пъти става републикански шампион. Играл е и в националния отбор.

След завършване на висшето си образование е преподавател и треньор в родния си град Варна, където извежда до шампионска титла девическия отбор на „Локомотив” през 1968 година. От отборите, които е ръководил, излизат и редица националния състезателки в националните гарнитури – девойки и жени.

По-късно преминава на работа в ОС на БСФС и се отдава на съдийска дейност. През 1973 г. е вече „международен съдия” на IHF, след което ръководи над 150 международни срещи в европейските клубни турнири и световните първенства за младежи и жени – съответно в Португалия (1981 г.) и ФРГ (1985 г.). През 1984 година свири финала за КНК – жени заедно с Ив. Иванов. Ръководил е възлови срещи и в националното първенство на ОАЕ (1983 г.). Дългогодишен член на Републиканската съдийска колегия по хандбал и делегат на БФХ.

Поклон пред паметта му!

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти