Химните

Химните

Официалната песен на Евро 2024 носи името “Fire” и се изпълнява от италианското електро трио Медуза, номинираните за “Грами” Уан Републик и германската певица Леони. Парчето излиза на 10 май тази година, а официалният клип - няколко седмици по-късно. Песента е написана от Райън Тедър от Уан Републик и продуцирана от Медуза.

Тя ще бъде изпълнена на живо за първи път по време на закриването на Европейското първенство на 14 юли на Олимпийския стадион в Берлин. Според организаторите тогава “ще се обединят музиката и футбола”. Освен песента “Fire” от УЕФА създадоха и специален плейлист с няколко други парчета, направени за турнира.

Ето и останалите песни, създадени специално за Европейските първенства:

Евро 2020 - “We Are The People”

Песента “We Are The People”, изпълнявана от легендарния Диджей Мартин Гарикс, фронтмена на U2 Боно и Дъ Едж, е химнът на Европейското преди четири години. Парчето излиза по-малко от месец преди старта на първенството - през май 2021 година. Според УЕФЕА чрез нея се има за цел да се разгледат предизвикателствата пред света, като в същото време песента се стреми да намери отговор на проблемите.

Евро 2016 - “This One’s for You”

Химнът на Европейското през 2016 във Франция е “This One’s for You”. Песента се изпълнява от френския Диджей Давид Гета и шведската певица Зара Ларсън. Парчето има цели 326 милиона гледания в YouTube и е може би най-успешният и разпознаваем химн на Европейски първенства. Песента се изпълнява на живо по време на закриващата церемония на 10 юли 2016.

Евро 2012 - “Endless Summer”

Официалният трак на Евро 2012 в Полша и Украйна е “Endless Summer” на германската певица Океана. Песента е водещата във втория албум на изпълнителката “My Housе”, а музиката е базирана на хита на Александра Стан “Mr. Saxobeat”. В YouTube “Endless Summer” има 99 милиона гледания.

Евро 2008 - “Can You Hear Me”

Енрике Иглесиас изпълнява официалната песен за Евро 2008 в Австрия и Швейцария “Can You Hear Me”. Химнът излиза официално на 27 юни 2008 година. Когато УЕФА обявява коя ще бъде песента за предстоящото Европейско, описва Иглесиас като “перфектният човек за работата”. Певецът пее на живо на закриването на Евро 2008 във Виена.

Евро 2004 - “Força”

Песента “Força” е официалния химн на Европейското през 2004 в Португалия. Парчето се изпълнява от Нели Фуртадо и излиза на 7 юни 2004 година. Самата Фуртадо признава, че когато е обикаляла из Португалия, хората често са и казвали вместо “довиждане” - Força. Думата е жаргон и се превежда като “продължавай напред”, но се асоциира и с футбола. Според певицата така се чувстват и жените, когато мъжете им гледат мачове, което е наклонило везните песента да носи това име.

Евро 2000 - “Campione 2000”

На Европейското първенство през 2000 година в Нидерландия и Белгия офицалната песен е “Campione 2000”, изпълнявана от шведския певец И-Тайп. Песента излиза на 19 юни 2000 и бележи огромен успех по време на турнира. Дори след края на Евро 2000 тя продължава да се използва преди и по време на мачове из цяла Европа.

Евро 1996 - “We’re in This Together”

Официалната песен на Европейското в Англия през 1996 година е “We’re in This Together” на британската група Симпли Ред. Парчето излиза на 7 юни същата година и достига до номер 8 в Чехия, номер 11 във Великобритания и до номер 13 в Шотландия. През юли 1996 пък стига до номер 39 в Еврочарт Хот 100. Въпреки това обаче песента има и немалко критици.

Евро 1992 - “More Than a Game”

Първата официална песен, която се създава специално за Европейско първенство, е “More Than a Game” за турнира в Швеция през 1992 година. Изпълнители са шведското дуо Тове Яярнек и Петер Йобак. Песента достига до 30-ата позиция в Швеция, а в нея се пее за това какво е да си част от футболен отбор, както и това как трябва да се помага на другите.