Талисманите

Талисманите

На тазгодишното Европейско първенство талисман е мечокът Алберт. Той бе избран след анкета, проведена сред децата в различни европейски училища и онлайн гласуване. Алберт бе представен за първи път през юни тази година преди приятелския мач между домакина на Европейското Германия и Колумбия. Малко преди това пък талисманът посети и училище в Гелзенкирхен, където направи и официалния си дебют.

Неговата идея е да вдъхнови децата в Европа да са по-активни и да окуражи любовта им към футбола чрез специалната програма #MakeMoves в училищата. Тази програма има за цел да предизвиква учениците да упражняват различни физически дейности, които “вдъхват живот на мечока”.

Ето и всички предшественици на Алберт:

ЕВРО 2020 - СКИЛЗИ

Скилзи бе официален талисман на Европейското първенство през 2021 година. Той е един от най-добрите фрийстайлъри в света и бе избран след специален конкурс на УЕФА. Скилзи представлява анимационен герой, вдъхновен от уличната култура, символ на това, че футболът е достъпен за всички. От УЕФА признават, че чрез този талисман са искали да избягат от предишните традиционни такива.

ЕВРО 2016 - СУПЕР ВИКТОР

На Европейското първенство във Франция през 2016 година талисман бе Супер Виктор. Той представлява супергерой, облечен в цветовете и знамето на страната домакин. Супер Виктор има специално наметало, бутонки и топка, като има възможността да лети от град в град по време на Европейското. Талисманът бе избран чрез специално гласуване в интернет, като своя вот са дали над 52 хиляди човека.

ЕВРО 2012 - СЛАВЕК И СЛАВКО

През 2012 година, когато Европейското първенство се проведе в Полша и Украйна, талисмани бяха Славек и Славко. Това са двама близнаци, които представят двете страни домакин. Единият е облечен с цветовете на Полша (червено и бяло), а другият с тези на Украйна (синьо и жълто). УЕФА ги определя като “млади и енергични, даващи позитивна светлина, също като страните домакин”.

ЕВРО 2008 - ТРИКС И ФЛИКС

Четири години по-рано, на Европейското първенство в Австрия и Швейцария, отново талисмани бяха двама близнаци - Трикс и Фликс. Всеки един от “мистериозните братя от Алпите” представлява една от страните домакин. Тези талисмани дори получават и официален саундтрак - “Feel the Rush” на ямайския певец Шаги.

ЕВРО 2004 - КИНАС

На Европейското първенство през 2004 година, проведено в Португалия, талисман бе Кинас. Той е малко момче, облечено с екипа на страната домакин, притежаващо суперсили.

ЕВРО 2000 - БЕНЕЛЪКИ

Бенелъки бе официален талисман на Евро 2000, проведено в Нидерландия и Белгия. Името на талисмана е изключително интересно - от една страна той е кръстен в чест на съюза между Белгия, Нидерландия и Люксембург. От друга страна неговото име произлиза от латинското “bene” (добър) и английското “luck” (късмет). Бенелъки е наполовина дявол, наполовина лъв - дявол заради прякора на Белгия “червените дяволи” и лъв заради националния символ на Нидерландия. Неговата идея е да вдъхва позитивизъм във всички национални отбори, които участват в надпреварата.

ЕВРО 1996 - ГОЛИАТ

Лъвът Голиат бе официален талисман на Европейското първенство в Англия през 1996 година. Облечен в екипа на домакините, Голиат се превръща във втория лъв, който е талисман на Англия. През 1966 лъвът Уили е първият талисман в историята на Световните и Европейските първенства изобщо. Така чрез Голиат се отбелязват 30 години от този момент.

ЕВРО 1992 - ЗАЕК

Заекът Заек е четвъртият талисман в историята на Европейските първенства. Облечен с екипа на страната домакин Швеция, Заек е забавен, оригинален и позитивен.

ЕВРО 1988 - БЕРНИ

Четири години по-рано на Евро 1988 в Западна Германия талисман отново бе заек. Този път обаче той си има име - Берни. Облечен с черна фланелка, червени шорти и жълти чорапи (традиционните цветове на страната домакин) той представлява запален футболен запалянко. Кръстен е на града Берн, мястото където Германия вдига Световната купа през 1954 година. Имало е идея Берни да бъде “съживен” за Световното първенство през 2006 година в Германия. Тази идея обаче така и не се е осъществила.

ЕВРО 1984 - ПЕНО

Петелът Пено бе официален талисман на Европейското първенство във Франция през 1984 година. Носещ цветовете на домакините - синьо, червено и бяло, името му идва от френската жаргонна дума за дузпа. Пено явно носи успех на Франция, която успява да спечели Европейското у дома.

ЕВРО 1980 - ПИНОКИО

Първият изобщо талисман на Европейски първенства идва през 1980 година в Италия. Пинокио е един от най-разпознаваемите приказни герой. Този път обаче дървеното човече е изобразено с футболна топка и бяла шапка, а носът му, който се уголемява, когато лъже, е в цветовете на Италия - червено, бяло и зелено.