Кой ще е първият носител на "Златната топка" след края на ерата на Лионел Меси и Кристиано Роналдо?

Елитът на световния футбол се събира днес в Париж за церемонията по връчването на “Златната топка”. Очакванията на испанските медии са асът на Реал Мадрид Винисиус да бъде големият победител при мъжете, докато при дамите най-вероятно за втори пореден път ще спечели звездата на Барселона Айтана Бонмати. Най-сериозният конкурент на Винисиус е европейският шампион Родри.

За първи път от 2003 година нито Лионел Меси, нито Кристиано Роналдо са сред номинираните за приза, така че тазгодишното издание ще постави своеобразно начало на новата ера в световния футбол. Двамата спечелиха отличието общо 13 пъти в последните 16 години.

Важно е да се уточни, че се гледат постиженията и представянето на играчите за миналия сезон, а не за календарната година.

“Златната топка” за 2024 година се връчва съвместно от УЕФА, “Франс Футбол” и “Екип”. Победителят при мъжете се определя след гласуването на журналисти от първите 100 страни в ранглистата на ФИФА. Всяка страна има по един представител. От списъка с 30 номинирани журито подрежда 10-те най-добри в низходящ ред. Десетте избрани играчи получават съответно 15, 12, 10, 8, 7, 5, 4, 3, 2 и 1 точка. "Златната топка" се присъжда на играча с най-голям брой точки. В случай на равенство победител е този, който има по-голям брой гласове за първо място. Ако отново има паритет, се броят гласовете за второ място, за трето място и т.н.

На днешната церемония ще се връчи за пореден пъти и трофеят “Копа”, който получава най-добрият млад футболист на възраст до 21 години към 31 юли 2024-та. Фаворит тук е големият талант на Барселона Ламин Ямал.

Трофеят “Яшин”, който е признание за на най-добрия вратар, също ще бъде връчен по време на церемонията. Останалите призове са за Най-добър треньор при мъжете и жените, за Най-добър клуб за изминалия сезон в мъжкия и женския футбол, трофеят “Герд Мюлер”, който взима най-добрият реализатор, и наградата “Сократес”, която е посветена на значими хуманитарни дейности.

Церемонията по връчването на наградите от 68-ото издание на “Златната топка” започва тази вечер в 21:45 часа българско време в театър “Шатле” в Париж. Следете всичко интересно в Sportal.bg.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти