Челси пребори Нюкасъл и пак тръгна нагоре

Челси пречупи Нюкасъл с 2:1 на “Стамфорд Бридж” в двубой от деветия кръг на Висшата лига, с което се изкачи с няколко места нагоре в класирането. С ключова роля за успеха на домакините бяха Коул Палмър и капитанът Рийс Джеймс. Първият изработи едното попадение и сам реализира второто, а защитникът блесна с няколко важни намеси в отбрана. Николас Джаксън беше точен за 1:0 в 18-ата, но в 32-рата Александър Исак изравни. Палмър заби втория гол две минути след почивката.

ВАР също имаше важна роля, след като заради технологията в началото попадение на Палмър не беше зачетено заради засада, а в края на редовното време първоначално отсъдена дузпа в полза на лондончани беше отменена. Отделно “сините” удариха и греда при 2:1, но пък по-късно Исак пропиля 100-процентов шанс за изравняване.

За Нюкасъл пък това е пети пореден мач в елита без успех, като тимът е назад в подреждането и вече е с отрицателна голова разлика. Куриозното е, че през идната седмица Челси и Нюкасъл пак ще се срещнат, но в мач от Купата на лигата, който ще е в сряда на “Сейнт Джеймсис Парк”.

Мениджърът на домакините Енцо Мареска заложи на почти изцяло нов стартов състав в сравнение с този от гостуването на Панатинайкос в Лига на конференциите в четвъртък. Само Педро Нето запази мястото си сред 11-те. Капитанът Рийс Джеймсис зае позиция вляво на защитната четворка. Антъни Гордън пропусна мача за Нюкасъл заради контузия в слабините, но за сметка на това Мигел Алмирон и Харви Барнс бяха титуляри.

Нони Мадуеке отигра първата възможност в мача, след като още в 3-тата минута принуди Ник Поуп да се намесва след удар с левия крак.

Секунди по-късно Николас Джаксън майсторски изведе Коул Палмър сам срещу вратаря и английският национал завърши с точен удар в мрежата. Последва обаче преразглеждане на ситуацията и от ВАР изчислиха, че атакуващият футболист е бил в засада.

Нюкасъл отговори с опасна атака в 16-ата минута, когато Бруно Гимараеш като че ли беше препънат от Колуил фронтално точно пред наказателното поле. Не последва обаче намеса на главния съдия. В случая ВАР можеше да се намеси само ако ситуацията беше за директен червен картон, но явно в стаичката са преценили, че това не е било така.

Този епизод от двубоя се оказа важен, защото само две минути по-късно Челси поведе в резултата. Изключително подаване на Палмър изведе Педро Нето по лявото крило, след което последва пас към Джаксън и точен негов удар за 1:0.

Веднага след гола гостите натиснаха и набързо създадоха няколко положение. При едно от тях в 32-рата те успяха и да реализират чрез Исак, който на празна врата засече пас на Люис Хол. Тази ситуация беше "тънка" за евентуална засада на юношата на Челси, но от ВАР изчислиха, че такава няма.

Второто полувреме започна като първото - с ранно попадение на Палмър. И докато това в 4-тата не беше зачетено, то сега в 47-ата голът беше признат - 2:1 за Челси.

Почти веднага след това - в 50-ата, Педро Нето удари греда след центриране на Мадуеке.

Последва период, в който тимът на Еди Хау натисна в търсене на ново изравняване. На два пъти Рийс Джеймс се намеси след остри центрирания във вратарското поле.

Нюкасъл стигна до перфектна възможност за изравняване в 74-тата. Тогава Исак излезе сам срещу вратаря, преодоля го, но после сбърка и така и не успя да вкара гол.

Появилият се от пейката Михайло Мудрик можеше да увеличи преднината на Челси в 82-рата, но стражът на Нюкасъл спаси.

В края на редовното време се стигна до дискусионна ситуация, при която реферът Саймън Хуупър отсъди дузпа за Челси за задържане на Нкунку от страна на Дан Бърн. Последва обаче препоръка от ВАР проверка на положението. След като видя повторения, главният съдия отмени решението си.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти