Барселона не промени нищо и скри топката на Реал Мадрид

С какво толкова Барселона прегази Реал Мадрид и какво толкова се обърка при столичани? Тези са сред най-задаваните въпроси след гръмкия успех на каталунците с 4:0 на “Сантиаго Бернабеу” в шампионатна среща в съботната вечер.

В навечерието на мача много се изписа за това как точно Реал ще се подреди с идеята да ограничи мощта на “блаугранас”, които само дни по-рано нанизаха четири гола и на Байерн (Мюнхен), а и като цяло са във вихъра си тази есен. Получи се така, че Карло Анчелоти избра да прави промени в своя отбор, докато колегата му Ханзи Флик не пипна нищо.

От общата статистика, предоставена от SportsBase, прави впечатление няколко неща. Играчите на Барса са владели топката в по-дълги периоди от дербито, създали са повече голови положения, направили са по-голям брой подавания с по-висок процент успешни от тях и т.н. Любопитни са данните, според които каталунците имат 63% спечелени единоборства във въздуха срещу само 37% за противника. Вероятно това е изненада за мнозина, които са свикнали да омаловажават играта на “лос кулес” на втори етаж заради пословичната ниска средна височина на футболистите от “Камп Ноу”.

Друго доказателство за по-голямото себераздаване на състезателите на Флик е това, че те са извършили и повече нарушения - 17:15, т.е. дори с фалове все пак са успели да спрат противниковите играчи.

Интересна са изследване е статистиката от начина на отиграването на ситуациите от двата отбора в противниковите половини и по-специално наказателните поле. “Белите” залагат само на атаки по крилата, които обаче завършват със сравнително ниска успеваемост по отношение на точни пасове и успешни действия в полето на съперника. Винисиус Жуниор е големият длъжник със само 3 от 10 успешни действия. Килиан Мбапе и Лукас Васкес също нямат от какво да се гордеят. Набива се на очи, че резервата Лука Модрич е безгрешен с три от три точни подавания в наказателното поле.м

За сравнение, футболистите на Барселона умело се възползват от пасивността на Реал в центъра и използват тази зона много повече. Лявото крило с Алехандро Балде и Рафиня обаче е ударната зона, която накланя везните в полза на гостите. В същото време на другия фланг Жул Кунде и Ламин Ямал са “по-тихи”, но точно младият испанец завърши точно атаката за третия гол, който на практика отказа домакините.

Статистиката е красноречива - Мбапе ще иска по-бързо да забрави първото си Ел Класико

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти