Давид Алонсо счупи рекорда на Роси с победа в спринтовата Гран При на Тайланд

Световният шампион в Moto3 Давид Алонсо подобри рекорда на Валентино Роси от 1997 година за най-много победи в рамките на един сезон в най-малкия клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта. Колумбийският състезател стори това, след като спечели своя 12-ти триумф за 2024 година по време на Гран При на Тайланд.

Състезанието на „Бурирам“ беше скъсено от 19 до 12 обиколки заради дъжда, който се изсипа върху тайландското трасе. Заради него в загрявката в MotoGP пилотите караха с мокрите гуми, а за старта в Moto3 все още имаше доста влага, но в страни от идеалната линия.

Практически всички пилоти стартирах със сликовете, а пистата „Бурирам“ ни предложи още една класическа надпревара с марка Moto3. В нея пилотите в челото постоянно променяха своите позиции в спора за победата.

В средата на дистанцията Таийо Фурусато направи опит да се откъсне в челото, но беше настигнат и изпреварен от Алонсо четири тура преди финала. Впоследствие колумбиецът загуби първото място в спирането за третия завой в последния тур, когато беше изпреварен от Иван Ортола.

Още в четвъртата крива обаче световният шампион си върна лидерството и повече не погледна назад, за да постигне 12-та си победа в 18 старта от началото на годината. А втори завърши Лука Лунета, който се възползва от хаос в последния завой, за да запише най-доброто класиране в своята кариера.

В спирането за финалната крива Ортола допусна неточност и отвори прекалено много кривата, което позволи на Лунета, Фурусато и Колин Вейер да минат пред испанеца. А на изхода от завоя се стигна до контакт между Фурусато и Вейер в спора за третото място, след който японецът се озова на земята, но тъй като той и моторът му пресякоха финала, макар и отделно, пилотът на Хонда Тийм Азия беше класиран пети, зад Ортола. Самата ситуация дори не беше разгледана от комисарите, което навежда на мисълта, че наказание на Вейер няма да има.

А с победата си днес Алонсо не само подобри рекорда на Роси за най-много победи в рамките на един сезон в най-малкия клас, но и постави нов такъв за най-много последователни победи. За колумбиецът това беше петата поредна победа след успехите му в Емилия-Романя, Индонезия, Япония и Австралия в последните седмици.

В генералното класиране Алонсо остава далеч пред своите преследвачи с 371 точки и аванс от цели 135 пред втория Дани Олгадо, който не се ориентира добре в сложните условия днес и завърши 12-ти. Испанецът има аванс от само 11 точки пред Вейер в спора за вицешампионската титла.

Сезон 2024 в Moto3 продължава следващата седмица с надпреварата за Гран При на Малайзия на пистата „Сепанг“ край Куала Лумпур.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти