Милица Мирчева пред Sportal.bg: Целта ми е да вляза в топ 10 на световно първенство

Милица Мирчева претърпя успешна операция, а дни преди това спечели полумаратон в Скопие. Екип на Sportal.bg се срещна с нея на високопланинската база Белмекен. Тя сподели как върви нейното възстановяване и говори за целите си занапред.

“Засега се чувствам много добре. Мога да кажа, че болките преди операцията бяха по-големи, отколкото след, което е много позитивно. Д-р Точков каза, че всичко е минало по план, което е много хубава новина. Надявам се, когато започнем рехабилитация и махнем гипса, възможно най-скоро да започна да бягам. Общо три седмици ще съм в гипс, но ми остават по-малко от седем дни”, каза Мирчева пред Sportal.bg.

Тя говори и за последната си победа преди операцията: “След като разбрахме датата за операцията, много ми се искаше да завърша сезона, защото все пак аз продължавах да си тренирам, макар и доста по-малко. Искаше ми се да направя още едно състезание, защото никога не се знае кога ще е следващото. А и все пак съм работила здраво, въпреки че бягането беше по-малко. Знаех, че съм в една добра форма на базата на това колко километри бягах на седмица. Знаех, че имам добри шансове да победя в този състезание и за щастие обстоятелствата се стекоха по този начин.”

“Аз съм всеки ден във фитнеса. Просто на този етап не мога да работя нищо свързано с глезена. Мога да правя всякаква силова работа. Надявам се като махна гипса да започна акваджогинг и каране на колело. До голяма степен това замества бягането от гледна точка на аеробика и в минали години ми е помагало доста”, каза още тя.

Мирчева призна също така, че няма да избързва с връщането си към пълноценните тренировки и ще прояви търпение, но все пак е оптимистка за бъдещото си: “Предходните години знаех, че мога да бягам около 2:25. Като гледам как се развиват дългите бягания, това няма да е достатъчно и няма да ме удовлетвори, така че колкото се може по-бързо. Виждам, че реално ще ми е необходимо бягане около 2:23 дори за световно първенство. Почти убедена съм, че не много жени ще могат да бягат 2:23:30, така че пак ще е важна ранглистата. Като един спортист с големи цели знам, че трябва да се стремя и към добри резултати. Аз не съм на 20, а на 30 и не го правя само за удоволствие, искам да постигам добри резултати, винаги се целя около топ 10, което знам, че е възможно. Имам две места в топ 15 на световно през 2022 и 2023 г. Иска ми се да вляза в топ 10 на световно първенство.”

За финал Мирчева коментира и новия световен рекорд в маратона. Цялото интервю с Милица Мирчева може да откриете във видеото.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти