Георги Иванов: Така като ме гледате, дали съм рекетьор?! Нито слагам, нито махам глоби

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов коментира пред журналисти във Велико Търново горещите теми около родния футбол, предаде "Велико Търново спорт". Бившият нападател на Локомотив (Пловдив) и Левски откри нов футболен терен в града на болярите.

Г-н Иванов, какъв е поводът за визитата Ви във Велико Търново?– Откриваме нов футболен терен, в който БФС инвестира средства. Това е хубав повод – изграждането на терен, на който подрастващите футболисти могат да развият своите качества. За нас е удоволствие. Ние сме направили около 30 такива игрища с изкуствена или с естествена трева. Но пък виждаме, че има проблеми в професионалния футбол, но там БФС не може да изгражда терени на общински или частни клубове. Един от големите проблеми в България е инфраструктурата – да има къде децата да спортуват и израстват.Има един казус със средствата, които ще дойдат от фонд "Солидарност" на УЕФА. Клубовете от Първа лига трябва да решат дали втородивизионните ще бъдат включени в разпределението на средствата, а това очевидно не е работа на Изпълкома. Кой трябва да направи това?– Наистина не е работа на Изпълкома. При всички положения когато дойде писмото през декември ще съберем президентите на клубове, за да решим това нещо. Трябва да говорим с президентите и да чуем тяхното мнение. БФС не е страна, но нашето желание е да получат средства, за да се развива футболът, защото и Втора и Трета лига също трябва да подхранват професионалния футбол.

Вашето мнение за състоянието на клубния футбол в България?– Не само клубният футбол, а и целият спорт трябва да бъдат държавна политика. Виждаме, че има клубове, които изпитват затруднения във финансово отношение. Това, което се случи в Локомотив (Пловдив) и Спартак (Варна) не са приятни неща. Но пък клубовете са частни и трябва да се намират и президенти, които могат да ги издържат, да подобряват инфраструктурата, да развиват младите футболисти в школите. От наша страна каквото можем, както можем, ние помагаме, правим, но пък и нашите сили стигат доникъде…

Koшмар и тежък разгром за България

Коментарът ви за работата на националния селекционер и загубата в Белфаст?– Не бих нарекъл загубата позорна, макар 5:0 да е доста сериозен резултат. Треньорът няма смисъл да го коментирам – Илиан Илиев и избиран няколко пъти за Треньор на годината. От 10 мача имаме една загуба, за да бъдем толкова критични към националния отбор и към самия треньор. Има още два мача, в играта сме, ще имаме шансовете пак да бъдем на първо място. Така че не трябва да зачеркваме всичко с един мач.

България падна с три позиции, Гвинея мина пред нас

Появиха се коментари, че националите ни там едва ли не са играли хазарт…– Няма такива работи. Не вярвам на тези неща. И аз го прочетох в някакви сайтове и вестници, но това са несериозни работи да ги коментирам.

Атанас Караиванов обвини БФС във "финансов рекет"

След вечното дерби бяха наложени големи глоби, но Атанас Караиванов и двата клуба посочиха, че това е рекет, а „Левски“ се канят да ви съдят?– Преди началото на всеки сезон ние приемаме нормативни документи и Дисциплинарен правилник. Всеки един клуб е запознат. Сигурно и аз не искам и като ме глобяват за превишена скорост, и на мен не ми е приятно, но такива са правилата. Има закони, има правилата – хубави или лоши, такива са! Тези глоби не са затова ние по някакъв начин да не наказваме даден клуб, а това е описано в правилника. Така че тук никой не си измисля, нито аз си слагам глоби, нито мога да махам глоби.

Левски ще съди БФС, призова клубовете за подкрепа

Не са и рекет?– Така като ме гледате, дали съм рекетьор?! Питайте този, който е написал това, че сме рекетьори. Смятам, че ние работим честно и почтено и даваме равноправен шанс на всички. Когато клубовете и публиката нарушават правилата, нормално е да има съответните глоби.

БФС е крайно разочарован от Караиванов и Левски, ето какво им отговори

Не се опасявате, че ще съдят БФС?– Щом имат такива желания, нека да го съдят. Пак казвам, ние работим по документи и това са правилата. Като искат да ни съдят, тяхно право е.

Професионалният футбол се отделя от БФС през 2026 година

Говори се за отделянето на Професионалната лига, която да администрира първенството. Как ще стане на практика това?– Възможно е. Ние сме дали срок от година и половина да си структурират всички комисии – Дисциплинарна, Апелативна… Да видят откъде ще имат финансиране, как цялата тази Професионална лига ще се издържа и функционира. Има много неща. Дали сме срок година и половина, не бързаме за никъде. Ще видим и ще преценяваме кое е правилното.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти