Барса загърби кошмара "Байерн", Рафиня направи на пух и прах баварската защита

Барселона разгроми Байерн (Мюнхен) с 4:1 в Шампионската лига и взе частичен реванш за всички тежки загуби от баварците през последните години. Хеттрик на Рафиня беше в основата на триумфа на "блаугранас", а Роберт Левандовски също се разписа срещу бившия си отбор. Почетното попадение за гостите отбеляза Хари Кейн.

Двубоят беше равностоен преди почивката, но Барселона по-добре се възползва от положенията си пред противниковата врата. Втората част мина изцяло под контрола на каталунците, които можеха да спечелят и по-убедително. С победата отборът на Ханзи Флик събра 6 точки и се изкачи на 10-о място в класирането, а Байерн допусна второ поредно поражение в турнира и се намира на незавидната 23-а позиция.

През уикенда Барселона не се затрудни със Севиля и спечели с 5:1, като по този начин запази аванса си от три точки пред Реал Мадрид преди първото за сезона издание на "Ел Класико".

Баварците се подготвиха за днешното гостуване с убедителна победа срещу Щутгарт с 4:0 и продължават да са начело в Бундеслигата, макар и с еднакъв актив с РБ Лайпциг.

Двубоят тази вечер беше изключително интересен и с това, че начело на Барса е бившият наставник на Байерн Ханзи Флик, а атаката на домакините водеше Роберт Левандовски, който дълги години късаше мрежите с екипа на германския колос.

Статистиката в мачовете между двата отбора остава изцяло в полза на Байерн. Баварците са загубили само три от общо 16 двубоя срещу този съперник, като спечелиха всеки от предишните шест. Тази серия включва и историческия триумф с 8:2 през 2020 година под ръководството на Флик.

След контузията на Марк-Андре тер Стеген Барселона привлече Войчех Шчесни, но на вратата отново застана Иняки Пеня. Пау Кубарси и Иниго Мартинес бяха двойка централни защитници, а по фланговете започнаха Жул Кунде и Алехандро Балде. Доскоро контузените Гави и Дани Олмо останаха на пейката, а в средата на терена Флик заложи на Педри, Марк Касадо и Фермин Лопес, който играеше по-близо до тримата нападатели Левандовски, Ламин Ямал и Рафиня.

Френки де Йонг се появи след почивката, а шанс от пейката получи и Ансу Фати, който през уикенда беше титуляр срещу Севиля.

Големият отсъстващ в състава на Байерн беше Джамал Мусиала. Германският национал не е напълно възстановен и Венсан Компани го остави на пейката. На върха на атаката беше намиращият се в отлична форма Хари Кейн, а зад него бе триото Майкъл Олисе, Томас Мюлер и Серж Гнабри. Йошуа Кимих си партнираше в халфовата линия с Жоао Палиня, който замести Александър Павлович, а бранителите пред Мануел Нойер бяха Рафаел Герейро, Дайо Упамекано, Ким-Мин Жае и Алфонсо Дейвис.

Сред резервите останаха Льорой Сане, Кингсли Коман, Леон Горетцка, Ерик Дайър, Конрад Лаймер и Матис Тел. Първите трима влязоха едновременно в 60-ата минута при 1:4.

Домакините едва ли са могли да си представят по-добро начало. Още във 2-ата минута високо изнесената защита на Байерн позволи пас на Фермин Торес да стигне до Рафиня, а бразилецът напредна необезпокояван, преодоля Нойер и прати топката в мрежата. Попадението не шокира футболистите на Компани, които веднага органзиираха няколко опасни атаки. При една от тях Хари Кейн изскочи сам срещу Пеня, но стражът на Барселона го изпревари и предотврати опасността.

Малко по-късно английският национал засече с глава перфектно центриране от десния фланг и разстреля Пеня, но попадението му беше отменено след намесата на ВАР заради тънка засада. Баварците продължиха да създават положения. В 17-ата минута Пеня отрази удар на Гнабри, а при следващата възможност Байерн стигна до гол. Олисе прехвърли топката към Гнабри, той намери в наказателното поле Кейн и топстрелецът на гостите изравни с акробатично изпълнение.

Попадението не промени подхода на баварците. Те се стремяха да отнемат топката дълбоко в противниковата половина, но това криеше риск от светкавични контри. Левандовски напомни за себе си с далечен изстрел, преминал встрани от вратата, а секунди след това Нойер допусна грешка, но тя остана ненаказана от домакините. В 36-ата минута Фермин Лопес се отскубна след неумела изява на Ким, изпревари Нойер и поднесе топката на Левандовски, който отблизо вкара за 2:1. Германците имаха претенции за нарушение на Лопес срещу Ким, но такова не беше маркирано и Барса отново излезе напред.

Байерн отговори с нова порция яростни атаки, но защитата на отбора не си беше научила урока и още веднъж се провали в самия край на полувремето. Хубав диагонален пас на Касадо намери Рафиня, който технично овладя топката, напредна и елиминира Рафаел Герейро, преди с фалцов удар да стреля в данелчния ъгъл - 3:1. Каталунците демонстрираха завидна ефективност, защото всеки от трите им точни удара до почивката се превърна в гол.

В началото на втората част Нойер отново сбърка в опита си да комбинира със свой съотборник, но Рафиня не извлече максимума от ситуацията. В 50-ата минута поредица от рикошети пред вратата на Барселона завърши със силен и неточен удар на Палиня. В 56-ата диагонален пас на Ламин Ямал даде шанс на Рафиня отново да покаже на какво е способен. Бразилецът стигна до наказателното поле и с много премерен удар направи безпомощен Нойер - 4:1.

Дори при този резултат, Байерн нямаше намерение да се предава. Компани предприе четворна смяна и в игра се появиха Сане, Мусиала, Коман и Горетцка на местата на Олисе, Мюлер, Гнабри и Палиния. За Барса пък влезе Френки де Йонг вместо Фермин Лопес. В 66-ата минута Кингсли Коман можеше да върне интригата, но шутира в аут. Домакините се стремяха да задържат топката колкото се може повече, а публиката ги аплодираше при всяко точно подаване.

Последаха по-спокойни минути, което беше изцяло по вкуса на Барселона. Байерн правеше опити да натисне по крилата, но центриранията на Коман не носеха сериозна заплаха за вратата на Пеня, а и стражът на домакините се намеси уверено след няколко корнера. Четвърт час преди края Дани Олмо замени героя за Барса Рафиня. В 78-ата минута Хари Кейн подаде на свободния Сане, но той реши да показва техника и възможността отмина.

След като не можаха да съкратят пасива си, футболистите на Байерн станаха още по-неконцентрирани в защита и отвори шансове домакините да запишат още по-убедителен успех. В 83-ата минута Ямал центрира на далечната греда към непокрития Левандовски, но той се размина с топката. След това полякът беше заменен заедно с Педри и Ламин Ямал, а техните места заеха Гави, Ансу Фати и Пау Делгадо. До края не се случи нищо интересно и Барселона ще влезе с повишено настроение в дербито с Реал, докато Байерн влоши положението си в Шампионската лига след втората поредна загуба.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти