Себастиен Ожие поведе в рали „Централна Европа”

8-кратният световен шампион Себастиен Ожие (Тойота) води след първите две отсечки на рали „Централна Европа”, предпоследен кръг от Световния рали шампионат. Първите два етапа се проведоха на територията на Чехия, като Ожие взе първата отсечка, проведена на хиподрума до Прага, а във втория етап – „Клатови” (11,78 км), завърши трети, на 1,1 секунди от Тиери Нювил (Хюндай).

Но Себ взе първата отсечка аванс от 2 секунди и завърши деня с аванс от 0,9 секунди пред Нювил, а трети е третият пилот на Хюндай Андреас Микелсен, на 1,7 секунди.

Има ли шанс Николай Грязин за титлата в WRC2?

Нювил може да си гарантира световната рали титла още този уикенд, стига да спечели с 2 точки повече от съотборника си Ойт Танак. Световният шампион за 2019 година беше едва осми в първата отсечка, но във втората завърши втори и излезе на пета позиция, на 2,1 секунди от Ожие и на 0,1 секунди зад четвъртия – Такамото Кацута (Тойота).

Танак оглави класирането в шейкдауна преди рали "Централна Европа"

В битката за първото място в WRC2 драмата сполетя колоната още в началото – фаворитът за победата тук и претендент за световната титла Йоан Росел (Ситроен) спука гума във втората отсечка, която се караше на фарове, загуби над 30 секунди спрямо най-бързия в WRC2 и се срина от 4-о на 10-о място в групата. Днес по една отсечка си поделиха Мико Марчик (Шкода) и Николай Грязин (Ситроен), като българският пилот е начело в WRC2 с аванс от 1,7 секунди пред чешката звезда Филип Мареш (Тойота).

Ожие е надъхан за третото си "домашно" рали за сезона

Утре рали „Централна Европа” продължава с още 6 отсечки, отново на територията на Чехия, като най-дългата е „Страшин”, тя се кара два пъти и е с дължина 29,69 км.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти