Бетербиев излъга Бивол в битка на търпението

В нощта на събота (12.10) срещу неделя (13.10) дългоочакваният сблъсък за статута на безспорен шампион в полутежка категория в професионалния бокс отглави бойна галавечер в Рияд, Саудитска Арабия.. Двамата най-добри в тегловата дивизия до 80 килограма Артур Бетербиев (21-0, 20 КО) и Дмитрий Бивол (23-1, 12 КО) премериха сили в 12-рундова битка. След 36 минути надиграване на ринга двама от тримата съдии присъдиха победата на 39-годишния Артур Бетербиев.

В битката бяха заложени титлите на четири от най-значимите боксови федерации в света (WBC, IBF, IBO, WBO). Тези пояси вече са в притежание на Бетербиев.

Sportal.bg проследи срещата на живо рунд по рунд. Ето как се разви тя:

Рунд 1: Боксьорите използваха първите три минути, за да разучат скоростта и реакциите си. Бетрербиев зае центъра на ринга и очаквано започна да пресира. Бивол показа добра подготовка за това и с умело изтегляне с краката назад и встрани и атакуваше в правилните моменти с точни и прецизни удари.

Рунд 2: Бивол използваше ляв прав и движение с краката, за да контролира дистанцията. Боецът с киргизстански произход пазеше средна и далечна дистанция безупречно, въпреки пресата на Бетербиев.

Рунд 3: И в този рунд по-младият от двамата боксьори контролираше темпото и дистанцията на двубоя. Бетербиев използваше висок гард, за да се защитава от ударите, но това спираше движението му напред и пресата му. Все пак чеченецът вкара няколко тежки крошета, но Бетербиев не му остана длъжен с няколко мощни попадения в размените.

Рунд 4: Очаквано Бетербиев продължи да преследва съперника си, а Бивол контрираше с крошета и прави удари със сайд-степове. Двамата руснаци използваха този рунд, за да намалят темпото и да съберат сили. 39-годишният Бетербиев все пак открадна рунда с мощна комбинация в края.

Рунд 5: Бетербиев вдигна темпото на игра и стигаше все по-често до целта. Пресата му бе неуморна, а ударите в тялото на Бивол започнаха да забавят движението и реакциите на по-младия боксьор.

Рунд 6: Бившият световен шампион в аматьорския бокс “надуши кръв” и се впусна още по-ожесточено в атака. Изглеждаше, че Бетербиев вече не изпитва особено уважение към ударите на Бивол и вървеше напред въпреки тях. Опитният боец от Хасавюрт продължи да обработва тялото с удари, които да изморят съперника му и да забавят движението му.

Рунд 7: Бетербиев също се поизмори, или умишлено забави отново темпото, за да събере сили за нова офанзива. В последната минута той бе разклатен от няколко бързи и остри комбинации на Бивол, които му дадоха преднина в съдийските карти.

Рунд 8: Бивол пое инициативата в първата минута и отвърна на пресата. В края на рунда двамата шампиони застанаха в средата на ринга и разменяха удари. Никой не отстъпи и никой не показа, че е ранен, което направи задачата на страничните съдии в този оспорван мач още по-трудна.

Рунд 9: С навлизането в последната трета на двубоя Бивол и Бетербиев не показаха признаци на умора и разменяха удари все така равностойно. Дмитрий се движеше из ринга и затрудняваше съперника си с интервали от бързи атаки с три или повече удара, докато Бетербиев разчиташе на мощна деснячка, за да стигне до нокдауна.

Рунд 10: Контрираща комбинация от десен прав и ляво кроше наклони везната за Бивол в този рунд. Руснакът търпеливо чакаше своя момент, за да отбележи тази комбинация. Бетербиев се опита да обърне рунда в последните секунди, но защитата на Бивол не се пропука.

Рунд 11: След средата на рунда Бетррбиев отново започна да стига до предпочитаната от него близка дистанция и да налага удари в тялото и слепоочието на опонента му. Бивол се защитаваше добре и за кратко успя да “събуди” краката си, за да не позволява на Бетербиев да се доближава до него, но Бетербиев го връхлиташе с атака след атака и все пак си заслужи съдийските гласове и овации от публиката в Рияд.

Рунд 12: В последните три минути от битката Бетербиев пресираше опонента си със същия интензитет като в първите части на двубоя. И двамата боксьори не отбелязаха значително много точни попадения, но агресията на Бивол го караше да изглежда като по-свежия боец, който търси победата повече. Това бе забелязано от съдиите и наклони везните в този толкова оспорван двубой.

След края на срещата двамата майстори на ръкавиците отново заявиха уважението си един към друг и споделиха, че биха участвали в битка реванш помежду им.

Ето как завършиха останалите битки от есенното боксово шоу в Саудитска Арабия:

Фабио Уордли нокаутира Фрейзър Кларк в първия рунд

Джей Опетая победи Джак Мейси с технически нокаут в шестия рунд

26-0! Джей Опетая с поредна доминация в Саудитска Арабия

Крис Юбенк победи Камил Шереметя с нокаут в седмия рунд

Крис Юбенк впечатли с нокаут в Рияд

Бен Уитакър - Лиам Камерън (равенство, битката бе прекратена, след като двамата боксьори паднаха извън ринга)

Битка в Рияд приключи без победител след нелепа контузия

Скай Никълсън победи Рейвън Чапман с единодушно съдийско решение и запази титлата на WBC в категория пероМохамед Алакел победи Хесус Гонзалес с единодушно съдийско решение

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти