Максим Сапожков: Радо Стойчев дори не ме слушаше какво искам да му кажа! С Бруно не се сработихме в Модена

23-годишният руски диагонал Максим Сапожков, който игра и за българския Монтана през сезон 2020/21, прекара последните две години в Италия, където защитаваше цветовете на Верона и Модена.

По всичко изглеждаше, че един от най-високите играчи в световния волейбол (220 см) ще се върне в родния Локомотив (Новосибирск), но бившият селекционер на България Пламен Константинов, който е начело на тима, очевидно нямаше нужда от него.

В резултат на това грандът Динамо (Москва) купи правата му и подписа дългосрочен договор с волейболиста. Клубът вижда Сапожков като наследник на бившият капитан на България Цветан Соколов.

Динамо (Москва) срази шампиона Зенит и спечели Купата на легендите

В началото на сезона Максим спечели конкуренцията с българина и именно с него Динамо наскоро спечели финала за Купата на Легендите срещу Зенит (Казан) с 3:1 гейма.

В обширно интервю за авторитетното издание "БО Спорт" Максим Сапожков разказа за сезоните му в Верона и Модена, който не се получи.

"Струва ми се, че сервисът ми се подобри в Италия. Има известен напредък и в други елементи, но не толкова, че да съм доволен. Често бъркам. Все още трябва много работа, особено над защитата. Случва ми се да се увлека толкова много по атаката, че да забравя за защитата. Мечтаех за това да играя в Италия. Сезонът с Верона наистина се оказа страхотен. Почти стигнахме до полуфиналите, но загубихме от Лубе (Чивитанова) в петия мач от серията. Струва ми се, че бързо се пропих с атмосферата на италианското първенство и играх с огромно желание. Исках хората по трибуните да скандират името ми, исках да покажа класата си. И наистина се получи много", призна Сапожков.

"Отборът беше отличен. Все още поддържам връзка с някои от момчетата от отбора и следя успехите им. Те също ме подкрепят, гледат мачовете ми и се интересуват. Но си мислех, че трябва да продължа напред, да премина в отбор на по-високо ниво. Може би щях да остана, но не се разбирахме със старши треньора Радостин Стойчев. Както и да играех, той постоянно имаше оплаквания от мен. Критиката по мой адрес надхвърли разумните граници. Уж давам 100%, но той иска десет пъти повече. Опитвах се да бъда лидер, изиграх много добри мачове, но след тях треньорът взема статистиката и изразява недоволството си:

"Така, ти подобри играта си при двоен плюс, но игра слабо при единичен плюс или минус." В следващия мач правя всички ключови точки, а той казва: "Игра слабо на двоен плюс." В Италия гледат повече статистиката, отколкото играта, дори и да си спечелил. Беше много стресиращо. Такъв беше случаят и във Верона, и в Модена. След всяка тренировка, след всеки мач те обсъждат цифри и стандарти, които трудно се поддържат", сподели още 220-сантиметровият руснак.

"В Модена се чувствах не на място, чувствах се неудобно в отбора. Може би някак си се представих различно, но се чувствах там като непознат във всички отношения. Освен това не намерих никаква връзка с Бруно Резенде. Това беше ключов фактор за решението ми да се върна в Русия. Исках да работя не само с добър разпределител, но и с разпределител, с който да се разбираме добре. Имах добро развитие във Верона, но в Модена нямах. Инициативата да се върна в Русия дойде изцяло от мен. В Италия видях различен вид волейбол и натрупах опит. Така че, реших, че е време да се покажа в руското първенство", сподели още Сапожков.

"Лошият опит също е опит. Разбрах, че винаги трябва да си в добри отношения с разпределителя, дори нещо да не се получава. Ако не сте на една вълна, играта няма да се получи. Опитах се да подходя към него (б.р. Бруно Резенде) по един или друг начин, говорихме си с него след мачовете и тренировките. Изглеждаше, че се съгласи с мен, но след това се върна към стандарта си, към бързата си игра, която аз не можех да поддържам. Това темпо беше твърде неистово за мен", коментира още диагоналът за разбирателството си с бразилската легенда Бруно Резенде в Модена.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти