Григор Димитров отново загуби драматично от 19-годишен чешки талант

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров отпадна от осминафиналите на "Мастърс"-а в Шанхай след поражение с 3:6, 6:3, 4:6 от 19-годишния талант от Чехия Якуб Меншик.

Това е втора загуба за топ тенисиста ни от този съперник, който го елиминира и на АТР 1000 в Мадрид по-рано тази година. Така Гришо не можа да изравни постижението си в Шанхай от миналия сезон, когато стигна полуфиналите. Първата ракета на България ще загуби 260 точки за световната ранглиста, но ще остане в топ 10 и през следващата седмица, стига Холгер Руне да не триумфира в Шанхай.

Димитров не изигра добър мач срещу Меншик и направи цели 35 непредизвикани грешки, а наниза "само" 30 уинъра. Той беше недостатъчно ефективен на първи сервис, докато чехът основно с него наложи превъзходство в началото на първия и третия сет. В последния оказал се гейм на мача пък Григор стана "жертва" на цели три бекхенд-уинъра от Меншик, точно след като беше изравнен резултата в пробивите.

Григор все пак взе 100 точки в класацията "Надпреварата към Финалите на АТР", като е десети и в това подреждане.

Първи сет

Фен ядоса Григор Димитров в Шанхай

Димитров спечели брилянтна точка с лоб и къса топка за 15-15, но Меншик вкара два добри сервиса за 40-15. Последва двойна грешка на чеха за 40-30, а после българинът провокира грешка и се добра до дюс. Мина се през още едно равенство, но все пак след 4-минутен дуел чехът с ас успя да поведе с 0:1.

Гришо сбърка непредизвикано от форхенд и изостана с 15-30, а после с поразяващ прав удар Меншик заслужи двоен брейк-бол. С невърнат втори сервис топ тенисистът ни отрази първия шанс, но след това прати бекхенд в мрежата и изостана с пробив - 0:2. За разлика от Димитров, който не вкарваше първия си сервис, Меншик беше безмилостен на начален удар и това набързо му помогна да поведе по-значително с 0:3.

Григор продължи с грешките от форхенд, но този път имаше по-голяма успеваемост на първи сервис и спечели скоростен гейм с четири лесни точки - 1:3. Проблем обаче оставаше възможността да влиза в разигравания след ретур, защото Меншик се държеше като сервис-бот - 1:4. Ас и форхенд-уинър на Гришо индикираха, че трудностите от началото на мача са преодолени, но пасивът все още беше налице, въпреки второто последователно спечелено подаване по убедителен начин - 2:4.

След 15-15 Меншик наниза два поредни отлични сервиса за 40-15, но после Димитров спечели разиграване и спечели втора точка. Чехът пак пласира неотразен начален удар и се доближи максимално до успеха в първия сет - 2:5. Гришо изпълни програмата "минимум" и отново с безупречни сервиси намали до 3:5, но му предстоеше последен шанс да търси пробив.

Българинът "се закачи" с два качествени бекхенд-ретура и стигна до 30-30, но Меншик с прекрасен форхенд-уинър стигна до сетбол. Топ ракетата ни влезе в разиграване, но го загуби с бекхенд и първият сет приключи - 3:6 за 31 минути.

Втори сет

Григор направи грешка от форхенд за 30-30, но после изпълни отлична комбинация със сервис и печеливш прав удар - 40-30. Неотразено второ подаване доведе до 1:0 и за първи път в мача българинът поведе в резултата, макар и минимално.

Димитров започна отлично втория сет и на посрещане, стигайки до 0-30 и също за първи път поставяйки под напрежение Меншик на сервис. Чехът реагира добре с излизане на мрежата за 15-30, но Григор със същия прийом и форхенд-уинър заслужи двоен брейк-бол. С целене на линията чехът отрази първия, само че с двойна грешка пробивът стана факт - 2:0.

Със супер точка от бекхенд-воле Димитров дръпна с 30-15, макар в този гейм да не вкарваше първия сервис. Отново след втори начален удар обаче той поддържаше висока успеваемост на спечелени разигравания, но не можа да затвори гейма, защото направи две поредни неуспешни излизания на мрежата - дюс. Гришо направи втората си двойна грешка в гейма и се стигна до ново равенство, но компенсира великолепно с невърнат начален удар и ас за 3:0.

Димитров дръпна с 15-30, но после Меншик пласира страхотен сервис, а последва и грешка от форхенд на българина. Все пак чехът си взе гейма и намали изоставането си на 3:1, като инициативата оставаше у нашия топ тенисист. Oтново имаше напрежение при сервис-гейма на Григор, защото първият му сервис не влизаше регулярно. С фантастичен бекхенд-ретур-уинър Меншик стигна до двоен брейк-бол, а с постепенно разиграване и търпение Гришо отрази първата възможност. Непредизвикано сбъркан форхенд на 65-ия в света доведе до дюс, само че веднага дойде и трети брейк-бол. Димитров отрази и него с невърнат сервис, а впоследствие най-после спечели проблематичния гейм за 4:1.

Феноменален минаващ бекхенд с китката по късия диагонал позволи на Гришо да се откъсне с 15-30, но Меншик веднага компенсира със сервис. Чехът с късмет спечели следващото разиграване, защото намери линията с милиметър, а Димитров направи грешна преценка. В крайна сметка резултатът стана 4:2.

Григор отново изпадна в беда при 0-30 след загубено продължително разиграване по диагоналите с форхенд-грешка. Нова такава вече направи картината притеснителна при 0-40, като първият брейк-бол беше отразен с качествен прав удар по правата. Вторият се изпари след неотразено подаване, а третият - с фантастичен минаващ удар от контраатакуваща позиция. Две поредни лесни точки в най-подходящия момент означаваха 5:2 за българина.

Страхотен бекхенд-ретур на Гришо го изведе до 30-30, а след това атакува мрежата и провокира дюс, благодарение на грешка на съперника. С помощта на филето и след невърнат сервис обаче Меншик направи резултата 5:3, като предстоеше Димитров да сервира за сета. Той започна убедително със сервис-форхенд и неотразен начален удар, а вече след четвъртия си ас имаше три сетбола. Още при първата възможност българинът се възползва и изравни - 3:6, 6:3.

Трети сет

Меншик спечели без загубена точка първото си подаване в третия сет, а същото направи и Григор, за да отговори на предизвикателството - 1:1. Фамозен минаващ форхенд и успех в продължително разиграване даде аванс от 0-30 на Гришо, който впоследствие стигна до брейк-бол след систематична акция с форенди по обратния диагонал. Българинът не се възползва от него, защото прати бекхенд-слайс в аут, а после с още една негова грешка геймът отиде на сметката на Меншик.

Гришо беше притиснат при 15-30 в следващото си подаване, а после с грешка от бекхенд се докара до изоставане с два брейк-бола. Първият от тях беше отразен с акция на мрежата, но форхенд с рамката на ракетата, за съжаление, доведе до пробив - 1:3. Димитров се ядоса при два пропуска да спечели разигравания в следващия гейм, в който обаче стигна до дюс, което подсказа, че можеше и вече да е направил брейк. Григор в крайна сметка загуби и този гейм, а Меншик значително се доближи до победата - 1:4.

Гришо не спираше да прави грешки и от двете страни на ракетата, а непредизвиканите му неточности набъбнаха до 30, като той трябваше да отбранява два брейк-бола. Първият беше отразен с ас, а вторият с помощта на подсечен бекхенд. Стигна се веднага до нов шанс за пробив, но и той се изпари след акция към мрежата на Димитров. Все пак с два добри сервиса българинът се избави от неприятностите и намали изоставането си на 2:4.

Григор дръпна с 15-30 и имаше възможност дори да стигне до точки за пробив, но сгреши подсечен бекхенд на края на 20-ударно разиграване. Меншик вкара два качествени сервиса и поведе с 2:5. Бракът не напускаше отиграванията на Димитров, а трудностите на първи начален удар продължаваха да го тормозят. Фантастично разиграване, спечелено от българина, повдигна духа му и събра овациите на публиката в решителния етюд на мача - 3:5.

Още едно изключително класно разиграване завърши успешно за Гришо и той дръпна с 15-30, а не след дълго направи и пробив, благодарение на двойна грешка на Меншик. Димитров отново беше колеблив на свой сервис и изостана с 0-30, а впоследствие с минаващ бекхенд чехът стигна до двоен брейк-бол. Григор отрази първия със сервис-форхенд, но с печеливш ретур Меншик спечели двубоя - 3:6, 6:3, 4:6.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти