Прочут хирург с мрачна прогноза за случаи като този на Карвахал

Д-р Пабло Гелбер, който е приеман за светило в хирургията на коленни травми, сподели притеснителна информация относно случаи като този на Даниел Карвахал. Според него в почти половината от аналогични инциденти даденият футболист не успява да си върне същото високо ниво на игра.

През изминалия уикенд защитникът на Реал Мадрид получи зверска травма - скъсани връзки в дясното коляно. Сега Карвахал го очаква операция и дълги месеци възстановяване.

“В неговия случай не бих говорил за период на възстановяване по-малък от 12 месеца. След това вече той трябва да си върне нивото отпреди контузията. Ако говорим със сухи факти, то процентът на спортисти, които си възвръщат същата форма, не е по-голям от 50-60”, заяви д-р Гелберт в интервю за “Марка”.

Според медика ключово е и каква точно операция ще бъде извършена, като това зависи от множество фактори. Обикновено в такива случаи хирурзите изчакват 3-4 седмици, докато първоначалното възпаление отмине.

Мнозина смятат, че натовареният календар на футболистите е причина за увеличаващия се брой тежки травми. Специално за случая с Карвахал обаче д-р Гелберт твърди, че това не е така. “Да, логично е да се смята, че повечето травми идват от повече двубои. Това е проста математика. Но конкретно в казуса с Карвахал това не е така. Тук става дума за тежък удар в коляното, какъвто може да бъде получен по всяко време”, обясни лекарят.

Реал Мадрид с уникален жест към пострадалия Карвахал

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти