Дъжд прекъсна мача на Григор Димитров в Шанхай

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна участието си на “Мастърс”-а в Шанхай срещу опасния белгиец Зизу Бергс. Топ тенисистът ни спечели първия сет с 6:3 след 43 минути игра. Три пъти мачът беше прекъсван заради дъжд във втората част (2:4 за белгиеца), а при последното такова играчите се прибраха.

Първи сет

След грешка от бекхенд Димитров изостана с 15-30, но след това с три поредни качествени сервиса спечели първия гейм в мача. Непредизвикано сбъркан бекхенд и от белгиеца внесе интрига в неговото подаване при 30-30, а впоследствие форхенд в мрежата от неговата ракета донесе дюс. Дълбок форхенд на Гришо пък му издейства шанс за пробив, но Бергс го отрази с ас по правата в полето за предимство. Още две поредни директни точки от сервис осигуриха на белгиеца равенство 1:1.

Григор Димитров: Понякога съм твърде строг със себе си, но работя върху това

Гришо загуби отново две точки на свой сервис, но общо взето началният му удар беше достатъчно ефективен, за да дръпне с 2:1. Бергс имаше колебания при първото си подаване и Димитров отново успя да "се закачи" с ретурите си, провокирайки дюс. Общо взето всяко разиграване над 3 удара биваше печелено от българина и той отново стигна до брейк-бол. Перфектен завършек с дълбок форхенд след хубав бекхенд-слайс закономерно доведе до пробив - 3:1. За трети пореден път обаче на сервис-гейм на Григор се стигна до 15-30, а с непредизвикана грешка топ ракетата ни трябваше да отразява два шанса за рибрейк. От втората възможност Бергс се възползва и върна интригата в сета - 3:2.

Белгиецът направи двойна грешка и изостана с 0-30, но веднага след това записа чудесен ас по къс диагонал в дясната половина на корта. Поредица от впечатляващи начални удари отново избави Бергс от неприятности, а непредизвиканите неточности на Димитров не спираха и в следващия гейм. С двойна грешка той беше изправен пред това отново да защитава точки за пробив, като те бяха отразени с изящни бекхенд и форхенд - дюс. Сервисът заработи най-после и българинът поведе с 4:3.

Два уинъра от форхенд и два "скуош-форхенда" от Гришо му осигуриха три шанса за пробив в ключов момент от сета. Поредната доза "отровен" слайс от бекхенд означаваше брейк за 5:3. Дори с два хубави ретура Бергс не можа да спечели точки заради непредизвикани грешки, което означаваше, че за първи път в своя сервис-гейм Димитров не допуска никаква интрига. Реално с най-лесното си подаване в сета топ ракетата ни успя да затвори 6:3 за 43 минути игра.

Втори сет

Бергс започна великолепно втория сет и не само поведе с 1:0 след своя сервис-гейм, но и стигна до два шанса за пробив с чудесни форхенди. Страхотен къс диагонал му осигури пробив и ранно предимство - 0:2. Фамозно стоп-воле на Гришо му помогна да влезе най-после подобаващо във втората част на мача, но сервисът на белгиеца отново беше безкомпромисен и той поведе с 0:3.

Григор записа форхенд-уинър за 15-0, след което на корта заваля и двамата прекъснаха играта. След около 10 минути екшънът беше подновен. Българинът сбърка топка, която се подхлъзна на корта, защото очевидно още валеше. Играта пак беше прекъсната. За съжаление, точките на Бергс се трупаха, въпреки че условията не позволяваха перфектно състояние на корта, а след нова 10-минутна пауза Гришо трябваше да отразява шанс за пробив. Той се справи отлично, но две поредни двойни грешки го заставиха да защитава още два брейк-бола, а той се справи и с тях. Два последователни качествени сервиса най-после донесоха гейма на Гришо, който заради двете дъждовни паузи продължи 22 минути - 1:3.

Бергс поддържаше високо ниво на начален удар и проведе безпроблемен гейм за 1:4. На белгиеца всичко се получаваше, включително "триенето" на линиите - три поредни такива за него, с което стигна до дюс. Отличен бекхенд-уинър на Бергс му издейства брейк-бол, но Гришо го отрази с качествен сервис и форхенд-уинър. В крайна сметка Димитров си взе подаването за 2:4, но трябваше да опита да върне пробива.При 30-15 за белгиеца се наложи ново спиране поради дъжд. След десетина минути играчите се прибраха в съблекалните.

Още от Тенис

Виж всички